2 aprilie 2019

02.04.2019 – Ministerul Energiei a găzduit astăzi primul Consiliu Informal de Energie, organizat sub Președinția Română a Consiliului UE

Astăzi, 2 aprilie 2019, Ministerul Energiei a găzduit primul Consiliu Informal de Energie sub Președinția Română a Consiliului UE.
Evenimentul, prezidat de ministrul român al Energiei, Anton Anton, i-a avut ca participanți pe comisarul european pentru energie și schimbări climatice, Miguel Arias Canete și miniștrii energiei ai Statelor Membre UE.
Reuniunea ministerială a abordat prioritățile viitorului sistem energetic din UE în perspectiva realizării tranziției energetice post 2020. Miniștrii au oferit o serie de orientări privind prioritățile în materie de infrastructură și soluții inovatoare pentru următorii ani, în vederea adoptării unor Concluzii ale Consiliului pe această temă, în luna iunie 2019.
“Nevoia de investiții, dezvoltarea infrastructurii energetice, soluțiile inovatoare și tehnologiile sunt printre reperele strategice care stau la baza procesului tranziției energetice. Adoptarea Pachetului Energie Curată pentru toți europenii reprezintă un pas important pentru tranziția energetică și decarbonizarea sistemului energetic. Infrastructura de gaze naturale, energie electrică și cea de stocare a energiei va trebui să se transforme astfel încât să devină un instrument inteligent de aprovizionare a consumatorilor și un pilon central al dezvoltării economice și sociale. De asemenea, cuplarea piețelor de energie și gaz, alături de digitalizarea sectorulul energetic în întregul său, pot avea o contribuție semnificativă la reducerea emisiilor poluante, cu costuri relative reduse.” a declarat ministrul Energiei Anton Anton.
În cadrul reuniunii ministeriale, delegațiile și Comisia Europeană au semnat Declarația pentru o infrastructură de gaz europeană sustenabilă și inteligentă, care reprezintă o bază solidă pentru a stimula potențialul gazului natural și pentru a folosi resurse curate, precum hidrogenul, biometanul și metanul sintetic în decarbonizarea sistemului energetic. Documentul a fost co-semnat de majoritatea Statelor Membre, precum și de reprezentanți ai industriei de profil.
Reuniunea Consiliului Energie a găzduit și prima întâlnire ministerială între statele membre UE și statele din Parteneriatul Estic. Obiectivul acestei reuniuni a fost de a stabili un dialog regional pentru o cooperare adecvată, în perspectiva asigurării aprovizionării și diversificării cu energie.