România și Portugalia vor coopera în cadrul unui Grup de Lucru în domeniul energiei, după ce luni, la Lisabona s-a semnat Memorandumul de Înțelegere între Ministerul Mediului și al Acțiunii Climatice din Republica Portugheză și Ministerul Energiei din România, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a prim-ministrului portughez Antonio Costa.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a menționat că înființarea acestui Grup de Lucru ”reprezintă o excelentă oportunitate de a face schimb de expertiză și experiențe între cele două state. Obiectivele noastre sunt similare în ceea ce privește tranziția energetică și am abordat mai multe subiecte de interes comun: proiectele hidroenergetice cu acumulare prin pompaj, inclusiv Tarnița-Lăpuștești; energia eoliană offshore din Marea Neagră și din Oceanul Atlantic; contractele pentru diferență pentru stimularea investițiilor în energie verde și predictibilitatea pieței pe termen lung. Sunt tot atâtea oportunități concrete de colaborare, pornind de la aceeași înțelegere a momentului pe care îl traversăm și pentru care avem nevoie de energie sigură, accesibilă și verde — în această ordine.”
Ministrul Energiei a participat în perioada 08-09 octombrie 2023 într-o vizită oficială în Republica Portugheză, alături de delegația Președintelui României, Klaus Iohannis. În cadrul acestei vizite, ministrul Burduja a semnat cu Ministrul Mediului și al Acțiunii Climatice din Republica Portugheză un Memorandum de Înțelegere în domeniul energiei.
Constituirea unui Grup de Lucru româno-portughez, în energie
Memorandumul prevede constituirea unui Grup de Lucru, având rol de monitorizare și implementare a activităților convenite de Semnatari. De asemenea, fiind constituit la nivel tehnic, Grupul de Lucru va identifica alte teme de interes reciproc și de cooperare. Atât România, cât și Portugalia, au în prim-planul politicii energetice curente, pe lângă asigurarea securității și valorificarea potențialului pentru energie solară, eoliană și din alte surse regenerabile, ducând la un potențial ridicat de cooperare bilaterală.
Grupul de Lucru pentru schimb de bune practici în domeniul energiei va deveni operațional ulterior semnării Memorandumului de Înțelegere între Ministerul Mediului și Climei al Republicii Portugheze și Ministerul Energiei din România.
Memorandumul de Înțelegere semnat constituie baza îmbunătățirii dialogului bilateral și pentru acțiuni pentru consolidarea cooperării între cele două state. Dialogul bilateral poate sprijini obiectivele comune ale Uniunii Europene în politica energetică.
Valorificarea “energiei albastre” sau energie potențială osmotică
În registrul inovării tehnologice, România și Portugalia au oportunitatea de a colabora în identificarea modalităților de valorificare a “energiei albastre” sau energie potențială osmotică. Ambele state beneficiază de o poziționare geografică ce permite cercetarea acestui aspect, iar colaborarea între institute / centre de cercetare intră în domeniul de aplicare al Memorandumului de Înțelegere.
Programele de formare a experților, programe de schimb, vizite bilaterale efectuate cu reciprocitate, și chiar sesiuni de lucru, conferințe, seminarii comune sau forumuri de afaceri, pot duce la soluții inovatoare, atât pentru procesul administrativ și de reglementare în domeniul energetic, cât și pentru industrie și nivelul tehnologic. Stabilirea contactelor între entități publice ori private din cele două state va spori gradul de cunoștințe și expertiză.
În ceea ce privește sectorul gazelor naturale, ambele state recunosc rolul acestuia în securitatea energetică a Uniunii Europene, iar identificarea modalităților de diversificare a surselor de aprovizionare este un element esențial în politica energetică a statelor membre. Portugalia, fiind lipsită de surse de gaze naturale, este dependentă de importuri (în mare măsură din Algeria, prin Spania și Nigeria, sub forma de GNL). În acest sens, Portugalia preferă să utilizeze gazul natural ca sursă de tranziție, mai ales în ideea în care este utilizată aceeași infrastructură care, pe viitor, va putea fi folosită pentru alimentarea Europei Centrale și de Nord cu hidrogen verde.
Rolul diplomației energetice este decisiv, în baza considerentelor că obiectivele globale majore implică eforturi și angajamente generale solide, precum și o calibrare atentă a abordărilor în plan multilateral, în contextul unui tablou general complex, cu abordări nuanțate la nivelul UE.
Context
În perioada 18-19 mai 2022, premierul portughez Antonio Costa a efectuat o vizită în România, prilej cu care a avut o întrevedere cu premierul Nicolae Ciucă. Oportunitățile de cooperare generate de procesul tranziției verzi a constituit un subiect prioritar pe agenda vizitei în România a prim-ministrului portughez, premierul Nicolae Ciucă și omologul său convenind cu acest prilej dezvoltarea cooperării sectoriale bilaterale prin constituirea unui Grup de Lucru bilateral în domeniul energiei pentru lansarea de parteneriate comune privind dezvoltarea capabilităților de energie regenerabilă și lansarea unor proiecte de colaborare în domeniul producției de baterii.