3 mai 2016

Semnarea Acordului de la Paris asupra climei: UE solicită o ratificare rapidă

Uniunea Europeană a semnat Acordul de la Paris asupra climei pe 22 aprilie, la sediul Națiunilor Unite din New York. Ceremonia de semnare a fost convocată de secretarul-general ONU, Ban Ki-moon și vine în contextul adoptării acordului universal asupra climei, primul în lume. Înțelegerea a fost semnată de 195 de țări în Paris, pe data de 12 decembrie 2015.
Uniunea Europeană a fost prima putere economică care și-a arătat angajamentul în cadrul conferinței anterioare asupra climei, din Paris (COP21) și acum le solicită statelor europene să ratifice rapid Acordul și să-l înceapă în forță.
În numele președintelui Jean-Claude Juncker, vicepreședintele Comisiei Europene și responsabil al Uniunii Energetice, Maroš Šefčovič, și comisarul european pentru politici climatice și energie, Miguel Arias Cañete, au participat la ceremonia de nivel înalt.
„Semnătura noastră este prima și este primordială pentru angajamentele făcute în Paris. De asemenea, trimite un semnal clar că ne înscriem într-o tranziție fundamentală spre o societate și o economie cu emisii reduse de carbon. Acum, trecerea este ireversibilă și de neoprit. La nivel global, se simte briza schimbării. Europa este parte a acestui proces și va continua să fie o forță de conducere. De aceea este necesar să oferim Uniunea Energetică și să creăm condiții pentru oportunitățile viitoare, pentru inovație și pentru crearea de locuri de muncă, condiții oferite de această tranziție. Să folosim momentul oportun!”, a afirmat vicepreședintele Šefčovič.
„Ne-am înțeles. Vom semna și vom acționa. În Europa, deja ne-am început temele pentru implementarea Acordului de la Paris și vom continua să conducem tranziția globală spre emisii reduse de carbon. Vom ratifica acrodul de la Paris prin asigurarea suportului oferit de cele 29 de Parlamente pe care le avem și prin implementarea politicilor necesare pentru îndeplinirea angajamentelor. Acest proces va demonstra că atunci când noi acționăm, acționăm pe o bază legală solidă. Înainte de începutul acestei veri, Comisia Europeană va prezenta o propunere Consiliului pentru ratificarea Acordului de la Paris din partea Uniunii Europene”, a afirmat comisarul Arias Cañete.
Comunicat de presă
Acordul de la Paris – DG Clima
Discursul comisarului european pentru politici climatice și energie, Miguel Arias Cañete
Sursa: Comisia Europeană
Sursa foto: Comisia Europeană