26 octombrie 2021

Secretarul de stat în ministerul Energiei Dan Drăgan a participat la reuniunea extraordinară a Consiliului Energie

Dan Dragos Drăgan, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, a participat marți, 26 octombrie, la reuniunea extraordinară a Consiliului Energie, desfășurată la Luxemburg. Reuniunea a reprezentat o oportunitate pentru miniștrii energiei de a discuta problematica prețurilor ridicate la energie în UE. Discuțiile ministeriale au fost organizate în continuarea celor de la nivelul Consiliului European, 21-22 octombrie 2021, și au avut la bază Comunicarea Comisiei Europene din 13 octombrie referitoare la prețurile la energie.
În cadrul intervenției sale, secretrul de stat Dan Drăgan, a punctat următoarele elemente de interes pentru România:

  • Preocuparea majoră față de creșterea prețurilor la energie și impactul acestora asupra cetățenilor, gospodăriilor vulnerabile și industriei/mediului de afaceri.
  • Setul de instrumente propuse de Comisia Europeană menite să sprijine Statele Membre în adoptarea unor măsuri naționale corespunzătoare pentru atenuarea efectelor negative a prețurilor ridicate la energie reprezintă un prim pas pentru identificarea celor mai eficiente soluții. Măsurile pe termen scurt trebuie adoptate rapid, la nivel național, pentru protejarea categoriilor vulnerabile.
  • A susținut măsurile propuse de Comisia Europeană de a realiza o monitorizare amănunțită a modului de funcționare a pieței de energie și a pieței carbonului, fiind de interes primirea acestor rezultate cât mai repede posibil.
  • A reiterat importanța consolidării dimensiunii de securitate energetică a UE, inclusiv în țările din vecinătatea sa, cum este cazul Republicii Moldova, prin reducerea dependenței de importurile de energie și valorificarea resurselor energetice indigene, precum gazul natural din Marea Neagră și energia nucleară. Utilizarea unui mix echilibrat de resurse și tehnologii energetice poate oferi stabilitate și predictibilitate în formarea unor prețuri accesibile pentru consumatorii finali.
  • Alături de alte State Membre a solicitat Comisiei Europene publicarea în cel mai scurt timp a actului delegat complementar/taxonomia privind regulile de finanțare sustenabilă care să includă gazele naturale și energia nucleară.
  • În contextul efortului colectiv comun european de atingere a obiectivelor Green Deal, a evidențiat importanța asigurării unei tranziții energetice juste și acceptabile din punct de vedere social.