13 octombrie 2016

Secretarul de Stat Cristian Bușu a participat la cea de-a 23-a ediție a Congresului Mondial al Energiei

Secretarul de Stat în Ministerul Energiei Cristian Bușu a participat miercuri, 12 octombrie, la cea de-a 23-a ediție a Congresului Mondial al Energiei, la Istanbul.  În cadrul evenimentului „ Trilemma Ministerial Roundtable”, Secretarul de Stat a subliniat importanța cooperării regionale în vederea asigurării securității energetice, obiectivele avute în vedere de noua Strategie Energetică a României, dar și necesitatea creşterii competitivităţii sectorului energetic.
„În contextul evoluțiilor din Europa în domeniul energiei și al schimbărilor climatice care au avut loc de la aderarea țării României la Uniunea Europeană a devenit absolut necesar ca România să-și elaboreze o nouă strategie energetică. Principalele obiective ale strategiei sunt securitatea aprovizionării cu energie electrică, în contextul creșterii cererii de energie; asigurarea competitivității economice prin menținerea unui preț al energiei suportabil pentru consumatorii finali; protejarea mediului prin limitarea efectelor schimbărilor climatice. Îndeplinirea obiectivelor strategice depinde de intensificarea cooperării țării noastre, la nivel regional și global, în domeniul energiei.
Strategia energetică va da mai multă predictibilitate pentru investitori, atât pentru cei interni, cât și pentru cei externi, va defini care sunt țintele pe care le avem în vedere pentru anul 2030 și care sunt acțiunile și măsurile pe care intenționăm să le implementăm pentru atingerea obiectivelor”, a declarat Cristian Bușu.

De asemenea, Secretarul de Stat a vorbit și despre metodele care vor ajuta la creșterea competitivităţii sectorului energetic. „Suntem interesaţi de creşterea competitivităţii sectorului energetic prin reformarea şi îmbunătăţirea mecanismelor pieţei energiei electrice, participarea activă la crearea pieţei regionale de energie şi a pieţei unice a Uniunii Europene”, a adăugat Cristian Bușu.
„Trilemma Ministerial Roundtable” este un eveniment organizat de Consiliul Mondial al Energiei pentru a facilita dialogul continuu la nivel înalt cu privire la aspectele critice care afectează viitorul nostru energetic. La ediția de anul acesta au participat reprezentanți din peste 45 de țări, printre care și Albayrak Berat, Ministrul Turc al Energiei, Rainer Baake, Secretar de Stat în Ministerul Energiei și Economiei din Germania, Shigeru Muraki, Vicepreședintele Tokyo Gas, Francois Austin, liderul Global Energy Practice, Marie-Jose Nadeau, președintele World Energy Council.