Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a susținut luni aderarea României la „Declarația globală privind energia regenerabilă și eficiența energetică”, în cadrul evenimentului „Angajamentul global pentru energie regenerabilă și eficiență energetică, program al COP28, cel mai important eveniment anual mondial, pentru energie și mediu”.
Obiectivele aderării României la “Declarația globală privind energia regenerabilă și eficiența energetică” sunt triplarea capacității mondiale de producție a energiei regenerabile și dublarea eficienței energetice până în 2030, transmite ministrul Burduja:
„Astăzi, în fața a 53 de miniștri omologi din toată lumea, am avut onoarea să susțin aderarea României la <<Declarația globală privind energia regenerabilă și eficiența energetică>>. Obiectivul este triplarea capacității mondiale de producție a energiei regenerabile și dublarea eficienței energetice până în 2030. Nu doar pentru România, ci pentru întreaga umanitate, miza este fără precedent. Tematica abordată a adus în discuție dacă vom avea sau nu un viitor pe această planetă.
România este pregătită să joace un rol de lider în acest efort global, având proiecte de miliarde de euro și un potențial cu totul aparte în regiunea noastră, pe toate palierele (solar, eolian, geotermal, hidrogen, energie nucleară etc.).
Le-am spus astăzi colegilor miniștri reuniți din întreaga lume despre succesele României din ultimii ani, atât prin creșterea numărului de prosumatori, cât și prin mobilizarea mediului privat și creșterea accelerată a producției de energie din surse regenerabile. Am punctat faptul că energia nu trebuie să fie doar verde, ci în primul rând sigură.
Și le-am mai transmis un lucru: când ne întoarcem fiecare acasă în țările noastre, să ne reamintim că misiunea pe care ne-am asumat-o împreună nu este despre următoarele alegeri, ci despre următoarele generații”
România se implică activ în atingerea obiectivelor energetice și de mediu, dar pune accent pe nevoia principală de siguranță energetică
Ministrul Energiei susține implicarea activă a României în atingerea obiectivelor energetice și de mediu, dar atrage atenția asupra faptului că siguranța energetică trebuie să primeze.
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) și Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IRENA), atingerea acestui obiectiv înseamnă triplarea capacității instalate din surse regenerabile la nivel global la cel puțin 11.000 GW până în 2030 și, potrivit AIE, dublarea ratei de îmbunătățiri ale eficienței energetice la nivel global până în 2030.