8 decembrie 2023

Sebastian Burduja: „Ministerul Energiei susține demersul verificării stricte a respectării legii de către furnizorii de pe piața de gaze și energie electrică. Conform cadrului legal, aceste verificări sunt efectuate de către ANRE”

Ministrul Energiei a solicitat oficial ANRE  încă din luna august a acestui an să facă verificările necesare. Sebastian Burduja amintește că Ministerul Energiei „nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie”.

Având în vedere întrebările transmise astăzi din partea reprezentanților presei, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, face următoarele precizări:

„Ministerul Energiei nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie, dar – în calitate de ministru – am solicitat atât oficial, cât și public ANRE să verifice modul în care furnizorii de pe piața de gaze și energie electrică respectă prevederile OUG27/2022.

Avem un dialog constant și pozitiv cu Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) privind modul în care furnizorii de pe piața de gaze și energie electrică respectă legislația în vigoare, ANRE fiind singura instituție abilitată să efectueze aceste verificări. De altfel, sesizările pe care le primim de la persoane fizice și juridice privind astfel de situații le înaintăm în atenția ANRE. Cu respectarea mandatului instituțional al fiecărei instituții, ANRE efectuează verificările sumelor pe care furnizorii le solicită în cadrul schemei de compensare-plafonare, doar cererile de decontare validate de ANRE ajungând să fie decontate de către Ministerul Energiei, respectiv de către Ministerul Muncii, în limita sumelor puse la dispoziție de către Ministerul de Finanțe.

În luna august am transmis o solicitare către ANRE, în calitate de ministru al Energiei, să verifice dacă în special furnizorii de gaze respectă prevederile plafonării prețurilor prin OUG 27/2022, având în vedere că această OUG menționează că producătorii de gaze sunt obligați să vândă la preț reglementat gazele naturale necesare pentru consumul consumatorilor casnici și pentru producția de energie termică.

Vă reamintesc că ANRE nu se află în subordinea Ministerului Energiei, ci a Parlamentului, iar Ministerul Energiei nu are drept de control asupra ANRE. Ministerul Energiei susține prin toate pârghiile instituționale pe care le are la dispoziție demersurile Guvernului României de a solicita respectarea plafonării prețurilor de către furnizorii de gaze.”

Ministerul Energiei a făcut demersuri constante pentru menținerea plafonării prețurilor la curent electric și gaze

Ministerul Energiei este inițiatorul OUG 27/2022, datorită căreia facturile românilor la curent electric și gaze au fost plafonate încă de anul trecut. De asemenea, Ministerul Energiei a depus și depune eforturi constante atât pentru respectarea legislației în vigoare de către furnizori, cât și pentru decontarea sumelor restante către aceștia, într-un termen cât mai scurt, pentru a asigura funcționarea optimă a sistemului energetic național.