Joi, 18 februarie, a avut loc ultima întâlnire din seria întâlnirilor cu caracter informativ inițiate de Ministerul Energiei, pe tema elaborării Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, adresată reprezentanților sindicatelor. Invitației Ministerului Energiei au răspuns șase confederații sindicale.
La întâlnirea care a avut loc la sediul Ministerului Energiei au participat 12 lideri sindicali reprezentând: Blocul Național Sindical, Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA”, Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România (CNSLR) „Frăția”, Confederația Națională Sindicală „Meridian”, Confederația Sindicatelor Democratice din România și Sindicatul CNE Cernavodă.
Din partea Ministerului Energiei au participat la întâlnire dl Radu Dudău, consilier personal al ministrului Energiei și coordonator al noii Strategii Energetice a României; dl Cristian Bușu, Secretar de Stat; dna Corina Popescu, Secretar de Stat; dna Diana Moldovan, Director de Cabinet al doamnei Secretar de Stat Corina Popescu, dna Felicia Răcășanu, director-adjunct al Direcției Generale Politici Energetice; și dna Angelica Bobe, de la Direcția Generală de Energie și Mediu.
În cadrul întâlnirii, Corina Popescu a menționat faptul că Ministerul Energiei își dorește ca în cadrul grupurilor de lucru să aibă loc dezbateri între specialiști, astfel încât ideile discutate să fie convergente și fezabile din punct de vedere economic. De asemenea, a afirmat că energia stă la baza unei piramide de la care pornește construirea industriei și a agriculturii.
Coordonatorul proiectului a prezentat sectoarele care fac parte din analiza stadiului actual, obiectivele strategice fundamentale ale Strategiei, obiectivele de etapă cu termene de finalizare, precum și modul de organizare a procesului și principiile de acțiune. De asemenea, Radu Dudău a prezentat etapele procesului de elaborare, răspunzând apoi la întrebările puse de membrii sindicatelor prezenți la întâlnire.
Două dintre problemele ridicate insistent de către reprezentații organizațiilor sindicale au fost integrarea orizontală a companiilor energetice – în prezent în structură monocombustibil – și, aferent, importanța Legii holdingurilor; respectiv problema asigurării capacităților de producție în sectorul cărbunelui, dată fiind importanța sectorului pentru stabilitatea sistemului electroenergetic național, pe de o parte, și problema duratei lor limitate de viață, pe de altă parte, în condițiile capacității investiționale reduse companiilor.
Lista reprezentanților sindicatelor care au participat la întâlnirea de joi, 18 februarie 2016, de la Ministerul Energiei:
- dl Adrian Marciuc, dl Adolf Mureșan, dl Ion Pisc – Blocul Național Sindical
- dl Petre Nica (Vicepreședinte FS Mine-Energie), dl Dumitru Pirvulescu (Președinte FS Mine-Energie), dna Ioana Stoica (Președinte Sindicat RADET București) – Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA”
- dl Florin Bercea (Sindicatul Național Energie-Petrom), dl Ioan Stoicovici (reprezentant al Federației Gaz România), dl Mihai Voicu (Federația Termoelectrica) – Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România „Frăția”
- dl Ion Albu (Președinte Executiv) – Confederația Națională Sindicală „Meridian
- dl Constantin Marțian (Vicepreședinte FSLCPR) – Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania
- dl Marin Dana (Vicepreședinte) – Sindicatul CNE Cernavodă.
Prezentarea dlui Radu Dudău poate fi descărcată de AICI.
Minuta întâlnirii cu reprezentanții sindicatelor de joi, 18 februarie, poate fi descărcată de AICI.