Ministerul Energiei susține proiectul lansat ieri, 18 februarie, de un consorțiu de organizații neguvernamentale, ce își propune stabilirea unui set de indicatori comuni care să permită analiza strategică și comparativă a clientelismului și a corupției în companiile de stat. La lansarea proiectului „State Owned Companies – Preventing Corruption and State Capture”, Ministerul Energiei a fost reprezentat de Dan Ionescu (foto: centru), consilier personal al ministrului Energiei, Victor Grigorescu.
„Ministerul Energiei are 23 de companii în portofoliu, dintre care opt sunt în insolvenţă sau în faliment. Ar trebui să răspundem la o întrebare retorică. Ce s-ar fi întâmplat dacă măsurile de guvernanţă corporativă s-ar fi luat acum 10 ani? Câte companii ar fi ajuns în faliment sau în insolvenţă? Noi am încercat deja să demarăm un program de transparenţă în direcţia aceasta. Din păcate, nu este aşa de uşor cum ne-am dorit, dar avem perseverenţă şi sper ca programul lansat astăzi (n.r. – 18 februarie) să ne ajute. Din nefericire, lipsa de transparenţă şi de informaţii împiedică o discuţie serioasă pe zona de performanţă”, a declarat Dan Ionescu, consilierul personal al ministrului Energiei, Victor Grigorescu.
De asemenea, reprezentantul Ministerului Energiei a menționat că până să se ajungă la discuția despre performanțele acestor companii de stat, trebuie rezolvate problemele legate de transparență, integritate, de prezentarea unor date clare despre achiziții și sponsorizări. „Noi avem un ordin de ministru prin care companiile de stat ar trebui să facă publice datele legate de achiziţii şi sponsorizări. Din nefericire, avem unele companii care nu au nici măcar site. În ceea ce priveşte transparentizarea, am putea spune că există şi o zonă de neîncredere a celor care lucrează în companiile de stat. Avem în cele 23 de companii nu mai puţin de 40.000 de angajaţi. Am încercat să deschidem un avertizor de integritate şi am adăugat şi un ghid legislativ în speranţa că din cei 40.000 de angajaţi mulţi se vor simţi obligaţi să contribuie la procesul de transparentizare”, a adăugat consilierul Dan Ionescu.
Proiectul lansat ieri, la sediul Ministerului Justiției, „State Owned Companies – Preventing Corruption and State Capture”, își propune un studiu asupra factorilor și nivelului de corupție din companiile de stat, precum și dimensionarea fenomenelor de tipul „state capture” în Uniunea Europeană (studii de caz România, Bulgaria, Cehia și Italia). Proiectul se va derula pe o durată de doi ani și va analiza alocările de fonduri din surse publice și europene, măsurile de prevenire a corupției și conflictelor de interese existente la nivel național, dar și la nivelul unor companii-cheie pentru economiile statelor membre UE.
În România, această cercetare este relevantă în contextul Strategiei Naționale Anticorupție, care urmărește îmbunătățirea poziției României în ceea ce privește supravegherea companiilor cu capital majoritar de stat și a garanțiilor privind prevenirea conflictelor de interese precum și introducerea criteriilor de integritate în evaluarea performanței managerilor companiilor de stat.
Consorțiul care derulează acest proiect este format din Centrul Român de Politici Europene și Freedom House România, Asociația Expert Forum (organizații din România), Amapola Progetti (Italia), Risk Monitor (Bulgaria) și Candole Partners (Republica Cehă).
Proiectul „State Owned Companies – Preventing Corruption and State Capture” este finanțat în cadrul programului Economic and Financial Crime, Corruption, Environmental Crime al DG Migration and Home Affairs al Comisiei Europene și co-finanțat de open Society Foundation.