4 octombrie 2017

România și Bulgaria au semnat un Acord de ajutor pentru situațiile de avarie

Astăzi, 3 octombrie 2017, cu ocazia Reuniunii interguvernamentale româno-bulgare, cele două state au semnat prin operatorii de sistem și de transport al energiei electrice (Transelectrica și Electroenergien Sistemen Operator – ESO – EAD) Acordul Bilateral privind Asigurarea livrării de Energie Transfrontalieră în Regim de Urgență pentru Menținerea Siguranței în Funcționare a Sistemelor Electroenergetice din România și Bulgaria.
Astfel, Acordul semnat astăzi la Varna (Bulgaria) prevede crearea unui mecanism de ajutor de avarie la care cele două țări pot apela doar dacă înregistrează o situație critică în sistemul energetic național.
Documentul bilateral stabilește condițiile de acordare și decontare a ajutorului de avarie. Conform Acordului, procedura de notificare și obținere a acestuia se derulează astfel: statul aflat într-o situație electroenergetică dificilă adresează operatorului de transport din statul vecin o solicitare de livrare a unei cantități de energie electrică în sistem. În urma acestei solicitări, statul la care se apelează oficial pentru ajutorul de avarie, va răspunde pozitiv sau negativ, în funcție de situația în propriul sistem național și în funcție de rezervele de care dispune.
Conform Acordului, statul care poate oferi ajutorul de avarie o va face doar dacă acesta nu-i va afecta siguranța în funcționare a propriului sistem și nici nici schimburile comerciale rezultate din tranzacțiile pe piețele de energie electrică.
”Am discutat despre acest mecanism de ajutor de avarie cu omologul meu bulgar încă din precedenta mea vizită, din septembrie, în statul vecin. Am continuat discuțiile și astăzi în cadrul reuniunii interguvernamentale și mă bucur că am reușit să atingem acest obiectiv într-un termen atât de scurt. Acest mecanism este o garanție în plus că, în cazul unor situații dificile, putem conta unii pe alții. Vom continua discuțiile și cu Ungaria și Serbia pentru semnarea unor acorduri similare, pentru că astfel fiecare dintre statele semnatare va beneficia de o siguranță în plus în aprovizionarea cu energie electrică, acest fiind și unul dintre obiectivele Uniunii Europene.”
Precizăm că documentul bilateral semnat astăzi este bazat pe criterii comerciale, cu respectarea principiul european al solidarității în domeniul energetic, directivelor și regulamentelor europene, legislației naționale și a normelor ENTSO-E.