14 martie 2016

România, printre statele UE cu standarde „exemplare” de eficiență energetică în renovarea clădirilor

România, alături de alte 9 state membre UE, renovează clădiri după standarde „exemplare” de eficiență energetică, potrivit unui comunicat al Centrului Comun de Cercetare (JRC). Republica Cehă, Franța, Grecia, Ungaria, Irlanda, Lituania, Slovenia, Spania și Marea Britanie  se află la rândul lor în topul JRC, modernizând clădiri după același etalon înalt.
Potrivit comunicatului JRC, renovarea edificiilor pentru eficientizarea energetică se află pe drumul cel bun. Analiza JRC arată că 74% din strategiile naționale îndeplinesc criteriile directivei UE pentru eficiența energetică (EU’s energy efficiency directive).
Cu toate acestea, șase strategii naționale nu se aliniază standardelor impuse de directivă, deși acest lucru s-ar putea datora unor probleme de raportare, menționează JRC. Este posibil ca Austria, Bulgaria, Polonia, Portugalia și Belgia (Valonia și Flandra) să nu aibă suficiente strategii de renovare.
Directiva UE privind eficiența energetică le cere statelor membre să instituie strategii pe termen lung pentru încurajarea investițiilor în renovarea clădirilor ce respectă criteriile indicate. În conformitate cu directiva, țările Uniunii trebuie: să creeze o imagine de ansamblu a stocurilor naționale de construcție, să identifice modalități rentabile de renovare în funcție de tipul de construcție și condiții climatice, să creeze politici și măsuri de stimulare a investițiilor în renovarea edificiilor eficiente energetic și să estimeze cantitatea de energie economisită în urma proceselor de modernizare.
Sinteza analizei JRC
Sursa: Comisia Europeană
Sursa foto: JRC