România găzduiește, în perioada 6-7 iunie 2018, în calitate de Președinte al Conferinței Cartei Energiei, a 29-a conferință sub egida acestei platforme de cooperare internațională în sectorul energetic.
Țara noastră este primul stat membru al Uniunii Europene care a preluat președinția Conferinței Cartei Energiei. Evenimentul din perioada 6-7 iunie 2018 este primul dintr-o serie de conferințe care vor fi organizate anul acesta de România în cadrul președinției Cartei.
Peste 100 de delegați din circa 20 de țări sunt așteptați la București la evenimentul cu tema „Eficienţa energetică, o prioritate în combaterea sărăciei energetice şi asigurarea energiei pentru toţi”.
Principalele teme pe care Preşedinţia Română a Conferinței Cartei Energiei le va aborda în cursul anului 2018 sunt: eradicarea sărăciei energetice prin implementarea soluțiilor de eficiență energetică; întărirea cadrului de cooperare pentru a acoperi diferențele tehnologice între țări și regiuni; îmbunătățirea securității și siguranței fluxurilor transfrontaliere de energie – tranzitul de energie privit drept o problemă critică de securitate energetică.
Procesul Cartei Energiei a început în 1990 ca o inițiativă politică lansată în Europa, sub forma unei platforme de cooperare în domeniul energetic, acceptată atât de statele din Eurasia, cât și de statele dezvoltate. În 1991 s-a semnat la Haga Carta Europeană a Energiei, iar în 1994, la Lisabona, s-au semnat Tratatul Cartei Energiei și Protocolul Cartei Energiei aferent eficienței energetice și aspectelor de mediu. Cele două documente au fost ratificate de România în 1997.
Prevederile Tratatului ating domenii precum tranzitul energiei și al resurselor energetice, protejarea investițiilor, comerțul din domeniul energiei, mecanisme pentru situații de criză și eficiență energetică.