Puteți contribui la elaborarea Strategiei Energetice! Ministerul Energiei supune consultării publice rapoartele sesiunilor de lucru

Ministerul Energiei supune consultării publice rapoartele sesiunilor de lucru din cadrul procesului de elaborare a Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050. Cei interesați sunteți invitați să trimiteți opiniile, sugestiile și recomandările prin intermediul formularului pus la dispoziție pe pagina de internet a Ministerului Energiei, în secțiunea Strategie Energetică.

Este un exercițiu de transparență totală, în care rapoartele ce stau la baza viitoarei Strategii Energetice Naționale sunt disponibile încă din momentul elaborării strategiei și, mai mult decât atât, cei care sunt interesați pot să își spună opinia deschis și direct. Este un exercițiu necesar deoarece Strategia Energetică Națională nu aparține cuiva anume, unui grup sau unei persoane, ci aparține întregului domeniu energetic și cei care evită să se implice pierd ocazia de a contribui la dezvoltarea energeticii românești în perioada care urmează. Știu că există voci care contestă direcții și idei și tocmai din acest motiv vrem să îi avem pe toți cei interesați implicați în procesul de redactare a acestui document important. E o premieră, dar sper că acest mod de a consulta specialiștii și de a le oferi ocazia pentru a se exprima va deveni o obișnuință în actul administrativ. Vă reamintesc faptul că până acum la lucrările Strategiei Energetice Naționale au participat peste 300 de specialiști, fapt nemaiîntâlnit și sper că această consultare publică să crească numărul lor”, a declarat Victor Grigorescu, ministrul Energiei.
Ministerul Energiei dorește ca procesul de elaborare a Strategiei Energetice a României să fie unul cât mai transparent și deschis la a primi sugestii, opinii și recomandări pertinente care pot fi integrate în documentul final al Strategiei.
Formularul pus la dispoziție pe pagina de internet a Ministerului Energiei, în secțiunea Strategie Energetică, este un instrument menit să faciliteze comunicarea între echipa de proiect a Strategiei și reprezentanți ai diferitelor entități din domeniul energiei și mediului interesați de procesul de elaborare a Strategiei Energetice a României.
Îi invităm pe cei interesați să trimită prin intermediul formularului sugestii, recomandări și comentarii referitoare la rapoartele sesiunilor de lucru, până la data de 31 mai 2016.
Acestea vor fi luate în considerare în elaborarea documentului integrat de analiză calitativă a sectorului energetic românesc. Vă rugăm să ne transmiteți punctele de vedere cu privire la conținutul raportului cu indicarea documentului și a rândurilor unde se regăsește conținutul adus în discuție.
Rapoartele celor cinci sesiuni de lucru, care s-au desfășurat în perioada 9 martie-14 aprilie 2016, integrează informațiile obținute în urma procesului consultativ din cadrul etapei de analiză calitativă a sectorului energetic românesc, însumând propunerile a circa 300 de specialiști care au participat la sesiunile de lucru. Prin aceste documente se trasează tendințele de dezvoltare și restricțiile de ordin politic și economic care trebuie considerate în procesul de elaborare a Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050. Rapoartele sesiunilor de lucru nu reprezintă, în acest stadiu, angajamentul strategic al Ministerului Energiei.
Documentul final al Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, va fi publicat în jurul datei de 15 septembrie 2016, prin armonizarea aspectelor analizei calitative cu datele obținute prin modelare matematică macroeconomică, în cadrul analizei cantitative a sectorului energetic național.
Rapoartele și, totodată, formularul prin care puteți trimite sugestii pot fi accesate mai jos:

În cel mai scurt timp va fi publicat și supus consultării publice și raportul sesiunii de lucru Petrol și Gaze Naturale.