29 noiembrie 2023

Participarea secretarului de stat, Dan Drăgan, la Expoziția Mondială pentru Energie Atomică (WNE)

Dan Drăgan, secretar de stat la Ministerul Energiei, a participat în data de 28.11.2023 la Expoziția Mondială pentru Energie Atomică (WNE) la Paris, eveniment de importanța strategică în domeniul nuclear care reunește peste 20.000 de participanți din 76 de țări. 

Dan Dragăn a avut o intervenție în panelul de deschidere a evenimentului dedicat rolului energiei nucleare în decarbonizare, alături de Agnès Pannier-Runacher, ministrul Energiei și Tranziției Climatice din Franța, Thierry Breton, Comisarul european pentru piață internă, Rafael Mariano Grossi, Directorul General al AIEA, Mary NG, ministrul Întreprinderilor Mici, al Promovării Exporturilor și al Comerțului Internațional din Canada și Josef Sikela, ministrul Energiei și Comerțului din Cehia. Secretarul de stat a abordat aspecte cheie legate de dezvoltarea lanțului de aprovizionare pentru energia nucleară, cu accent pe proiectele nucleare din România (finalizarea proiectului Unităților 3 și 4 de la Cernavodă, retehnologizarea Unității 1, construcția primului proiect SMR din România până la nivelul anului 2030). Rolul energiei nucleare în decarbonizare și securitate energetică este clar iar proiectele din România asumate inclusiv prin Planul Național Integrat Energie și Schimbări Climatice demonstrează angajamentul țării noastre pentru continuarea programului nuclear, în beneficiul economiei naționale și regionale.

Dan Drăgan a oficiat de asemenea ceremonia de semnare a contractului pentru retehnologizarea Unități 1 CNE Cernavodă. Contractul a fost semnat între SN Nuclearelectrica SA și Candu Energy Inc. („CEI”), o companie AtkinsRéalis [SNC-Lavalin Group Inc.] și Canadian Commercial Corporation („CCC”), o corporație federală de stat. Valoarea contractului este de 781 milioane CAD și are ca obiect furnizarea de echipamente și componente ale reactorului, precum și servicii de inginerie și tehnologie, pentru prelungirea duratei de viață a Unității 1 CNE Cernavodă. Acest contract reprezintă un moment important în implementarea proiectului de retehnologizare a Unității 1, proiect care va permite prelungirea duratei de viață a acestei unități cu încă 30 de ani și furnizarea de energie nucleară sigură și curată în continuare.

Mai multe detalii: https://www.nuclearelectrica.ro/2023/11/28/sn-nuclearelectrica-sa-si-consortiul-condus-de-atkinsrealis-semneaza-contractul-pentru-retehnologizarea-unitatii-1-cne-cernavoda/