20 decembrie 2017

Participare la întrunirea Consiliului pentru Transporturi, Telecomunicații și Energie – secțiunea Energie la Bruxelles

O delegație a României, condusă de Secretarul de Stat în Ministerul Energiei, Robert Tudorache, a participat la întrunirea Consiliului pentru Transporturi, Telecomunicații și Energie – secțiunea Energie care a avut loc ieri, 18 decembrie 2017 la Bruxelles.
La întrunire au participat miniștri ai Energiei din Uniunea Europeană pentru a discuta patru dosare legislative din cadrul pachetului privind energia curată.
Acestea privesc guvernanța unității energetice, Directiva privind promovarea energiei din surse regenerabile, Directiva privind normele comune pentru piața internă a energiei electrice și Regulamentul privind piața internă a energiei electrice.
Scopul întâlnirii a fost de a ajunge la o abordare generală pentru fiecare dintre aceste dosare, pentru ca astfel să se permită demararea negocierilor cu Parlamentul European în cadrul procedurii legislative de codecizie.
De asemenea, acestea marchează un pas important spre punerea în aplicare a strategiei privind uniunea energetică și atingerea obiectivelor Uniunii Europene pentru 2030 în materie de energie și climă.
În cadrul negocierilor s-a ajuns la un acord politic pe cele patru propuneri legislative din pachetul Energie Curată. Textul dă semnale clare că drumul european spre decarbonare, creșterea ponderii surselor de energie regenerabilă și crearea unui model de piață bazat pe tehnologii inovatoare nu poate fi încetinit, ci va fi din ce în ce mai dinamic, iar România va trebui să găsească resursele necesare pentru a face față provocărilor.