15 februarie 2023

Ministrul Energiei Virgil Popescu a participat la reuniunea ministerială a Agenției Internaționale pentru Energie (IEA)

Ministrul Energiei Virgil Popescu a participat miercuri, 15 februarie, alături de miniștrii energiei din aproximativ 40 de țări la o reuniune ministerială IEA privind piețele de gaze și securitatea aprovizionării.

Miniștrii au discutat modalități suplimentare de a lucra împreună în solidaritate pentru a limita impactul invaziei nejustificate a Ucrainei de către Rusia, în special criza energetică din Europa, și au propus măsuri pentru abordarea impactului global al crizei energetice în sprijinul țărilor afectate la nivel mondial și menținând impulsul pentru o tranziție energetică curată și durabilă pentru a menține limita de 1,5°C la îndemână.

Întâlnirea a fost prezidată de ministrul canadian Jonathan Wilkinson și coprezidată de ministrul irlandez Eamon Ryan și de secretarul Statelor Unite pentru Energie, Jennifer M. Granholm, și a fost organizată cu sprijinul Grupului operativ al AIE pentru monitorizarea pieței de gaze și securitatea aprovizionării (TFG). ), sub conducerea directorului executiv al AIE Fatih Birol. Acesta a reunit miniștri din țările membre IEA, precum și din Bulgaria, Croația, Georgia, Letonia, Moldova, România, Slovenia și Ucraina, precum și din Uniunea Europeană reprezentată de Comisia Europeană.

În cadrul intervenției am transmis că actuala criză regională a evidențiat vulnerabilitatea sectorului energetic la evenimentele geopolitice, în toate dimensiunile sale. Și cu toate acestea în sectorul energetic european au avut loc transformări semnificative, care au constituit un punct de plecare pentru un nou model de cooperare internațională, fără precedent în domeniul energetic, aducând, mai mult ca niciodată, în prim-planul atenției noastre, securitatea energetică și importanța diversificarea surselor şi rutelor de alimentare cu energie. Țara noastră are o infrastructură operațională și viabilă de transport de gaze care poate contribui la securitatea energetică regională, România funcționând deja ca un important nod regional de aprovizionare cu gaze, transportând gaze către Republica Moldova, Ucraina, Ungaria și mai departe până în Slovacia. În aceste vremuri fără precedent de volatilitate și tranziție, parteneriatele dintre guverne și companiile energetice rămân esențiale pentru a asigura un dialog deschis pe o agendă care trebuie să stimuleze investițiile, securitatea energetică, tranziția și inovarea. Totodată, le-am transmis miniștrilor participanți că țara noastră rămâne angajată și contribuie la stabilizarea securității energetice europene și regionale, precum și la realizarea continuității dorite a aprovizionării cu energie”, a transmis ministrul Energiei Virgil Popescu.

Comunicatul IEA integral poate fi citit aici: Ministers from around 40 countries meet to discuss the current gas crisis and collaborative actions on global energy security and the clean energy transition