6 aprilie 2016

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, s-a întâlnit cu o delegație finlandeză condusă de Matti Anttonen, Subsecretar de Stat pentru relații economice internaționale în Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Finlanda

Ministrul Energiei, domnul Victor Grigorescu, s-a întâlnit marți, 5 aprilie, cu delegația finlandeză condusă de domnul Matti Anttonen, Subsecretar de Stat pentru relații economice internaționale în Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Finlanda.
Delegația a inclus oficiali din Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Finlanda și un grup de oameni de afaceri din domeniul energiei sau din sectoare conexe. De asemenea, la discuții a fost prezentă și E.S. doamna Päivi Pohjanheimo, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Finlanda în România.
„Evoluțiile economiei României ne-au încurajat să venim cu un mesaj care să exprime dorința noastră de a promova și dezvolta cooperarea economică dintre țările noastre, apreciind că sectorul energetic oferă importante oportunități firmelor specializate din Finlanda”, a declarat demnitarul finlandez.
La rândul său, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a prezentat procesul de elaborare a Strategiei Energetice Naționale: 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, problemele aflate în atenția conducerii ministerului privind evoluțiile și provocările existente în sistemul energetic. De asemenea, demnitarul român a vorbit despre aspecte privind participarea țării noastre la Uniunea Energetică Europeană și despre asigurarea securității energetice și a continuității aprovizionării beneficiarilor, inclusiv a populației cu energia necesară.
„Republica Finlanda, țară membră a Uniunii Europene, poate deveni un partener economic important al țării noastre și în domeniul energetic. Similitudinea unor probleme în plan energetic, cum ar fi dezvoltarea energiei nucleare, ponderea ridicată a energiei hidro în mixul energetic, precum și expertiza finlandeză în domeniul soluțiilor adoptate pentru încălzirea centrală, inclusiv folosirea deșeurilor casnice în producerea energiei electrice și termoficării pot constitui teme de colaborare între specialiștii din cele două țări”, a precizat ministrul Victor Grigorescu.
Demnitarul român a exprimat disponibilitatea conducerii ministerului de a colabora cu  firmele finlandeze prezente în delegație sau cu alte companii, precum și cu misiunea diplomatică din România pentru atragerea investitorilor din această țară în domeniul energetic.
Elemente de background:
În anul 2015 (date disponibile), volumul schimburilor comerciale româno-filandeze a fost de 313 milioane de euro, exportul românesc înregistrând 150,6 milioane de euro, iar importul – 162,4 milioane de euro. Față de anul anterior, s-au înregistrat creșteri atât în ceea ce privește volumul total (+7,3%), cât și componentele acestuia: exportul (+8,3%) și importul (+6,3%).
La 29 februarie 2016, conform datelor Oficiului Național Registrul Comerțului, în România erau înregistrate 173 de societăți cu capital finlandez (0,09% din totalul societăților străine din România), cu un capital investit de 85,1 milioane de euro, reprezentând 0,21% din capitalul străin subscris în țara noastră, ceea ce plasează Finlanda pe locul 27 în topul țărilor investitoare în România.