15 februarie 2016

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, s-a întâlnit cu domnul Hamid Moayer, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Islamice Iran în România

București, 15 februarie 2016

COMUNICAT DE PRESĂ

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, s-a întâlnit luni, 15 februarie, cu E. S. domnul Hamid Moayer, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Islamice Iran în România. La întâlnire au participat și domnul Mojtaba Ramezani, atașat economic și comercial al Ambasadei, doamna Diana Codău, consilier personal al ministrului Energiei pe relații internaționale, și domnul Mircea Toader, consilier personal al ministrului Energiei. Discuțiile au avut ca scop extinderea cooperarii bilaterale în domeniul energiei, în contextul în care sancțiunile împotriva Iranului au fost ridicate.

Șeful misiunii diplomatice iraniene a menționat că Iranul oferă oportunități de investiții în domeniul energetic, fiind a doua țară în lume, după rezervele de gaze naturale, și a patra în lume, după rezervele de țiței. De asemenea, Iranul ocupă locul trei la nivel mondial în producția de țiței.
”În țara noastră există importante proiecte de investiții atât în domeniul exploatării și prelucrării țițeiului și gazelor, cât și al energiei electrice, inclusiv din resurse regenerabile. Companiile și firmele românești din domeniul energetic sunt așteptate în Republica Islamică Iran pentru acțiuni de cooperare și chiar de investiții”, a declarat ambasadorul Moayer.
La rândul său, ministrul Victor Grigorescu a apreciat că, în noul context, Republica Islamică Iran ar putea deveni o sursă de aprovizionare cu gaze naturale pentru Uniunea Europeană și alte țări din zonă, inclusiv prin proiectele părții române privind transportul gazelor naturale pe teritoriul României, respectiv ”BRUA” și ”AGRI”.
”Urmărim cu mare interes evoluțiile economice după ridicarea, în ianuarie, a sancțiunilor internaționale aplicate Iranului. Suntem convinși că noul context poate constitui un bun prilej pentru reluarea contactelor tradiționale dintre mediile de afaceri din cele două țări, inclusiv în domeniul energetic”, a precizat ministrul Victor Grigorescu.
În perioada următoare, o importantă delegație română, condusă de ministrul Afacerilor Externe, domnul Lazăr Comănescu, din care va face parte și un reprezentant al Ministerului Energiei, va efectua o vizită la Teheran pentru a stabili liniile de cooperare între cele două state.
Elemente de background:
După reducerile semnificative ale schimburilor comerciale bilaterale din perioada 2012 – 2014, urmare a intrării în vigoare a sancţiunilor ONU și susținute de UE la adresa Iranului, se constată o revigorare a acestora în primele 11 luni ale anului 2015 (date disponibile). Astfel, anul trecut, schimburile comerciale au înregistrat o creștere de 1,6 ori față de perioada similară din 2014, de la 117 milioane de dolari, la 166,6 milioane de dolari. Exportul românesc, în perioada ianuarie – noiembrie 2015, a atins 157,9 milioane de dolari, cu 166% peste nivelul perioadei similare din 2014, iar importul a însumat 8,7 milioane de dolari, cu 128% peste nivelul primelor 11 luni din 2014.

Biroul de Comunicare Publică și Relații Publice