25 iulie 2016

Ministrul Energiei Victor Grigorescu, împreună cu ministrul bulgar al Energiei, doamna Temenuzhka Petkova, au efectuat o vizită de lucru la șantierul Marten din Bulgaria

Ministrul Energiei Victor Grigorescu, împreună cu ministrul bulgar al Energiei, doamna Temenuzhka Petkova, au efectuat sâmbătă, 23 iulie, o vizită de lucru la șantierul Marten, Bulgaria, unde au început lucrările de foraj orizontal dirijat pentru subtraversarea fluviului Dunărea, în cadrul proiectului de interconectare a sistemelor naţionale de transport al gazelor naturale din România şi Bulgaria, pe ruta Giurgiu – Russe.
Pe durata vizitei, cei doi oficiali au fost însoțiți de reprezentanții companiilor implicate în proiect: Transgaz, Bulgartransgaz și constructorul Habau.
Vizita a avut ca scop verificarea stadiului lucrărilor de construție. În urma discuțiilor purtate cu constructorul, cei doi ministru au anunțat că lucrarile la conducta principală a gazoductului sunt în grafic, urmând ca în septembrie să fie trasă prima conductă pe sub Dunăre.
„Lucrările progresează bine. A fost o bună ocazie că ne-am întâlnit împreună cu colegii bulgari și cu doamna ministru aici, chiar în șantier, să vedem ce se întâmplă. Este important de menționat faptul că vineri au început să foreze traseul primei conducte și estimarea este că în 45 – 50 de zile vor reuși să finalizeze acest traseu. În România este deja pregătită conducta pentru a fi trasă pe partea bulgărească și lucrăm în acest moment, împreună cu colegii de la Transga, pentru a aduce pe poziții și conducta pentru cel de-al doilea traseu”, a explicat ministrul Grigorescu.

La rândul său, ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, a declarat că interconectorul „este un proiect foarte important, complex și cred că îl vom finaliza cu succes datorită cooperării în domeniul energiei între Bulgaria și România și colaborării bune între Transgaz România și Bulgartransgaz”.
Conducta pentru subtraversarea fluviului Dunărea în vederea interconectării sistemelor de transport gaze naturale din România și Bulgaria are ca termen de finalizare sfârșitul anului 2016 și va avea o capacitate bidirecțională maximă de 1,5 mld. mc/an. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Energetic European pentru Redresare, în conformitate cu Decizia de Finanţare nr. C(2010)5962-06.09.2010, valoarea maximă a Grantului fiind de 4,5 milioane euro pentru segmentul românesc şi 4,1 milioane euro pentru segmentul bulgar. Restul necesarului de investiții este asigurat din sursele proprii ale celor două companii de transport gaze naturale.
Realizarea proiectului de Interconectare Bulgaria-România are o importanță deosebită din perspectiva siguranței în aprovizionarea cu gaze naturale, la nivel regional. Interconecorul face parte din proiectul coridorului de gaze naturale BRUA, prevăzut a fi finalizat în 2020. Astfel, conducta de gaz din Bulgaria în Austria, via România şi Ungaria va asigura integrarea surselor de gaze naturale din Coridorul Sudic cu pieţele din Europa Centrală şi de Vest.
https://youtu.be/oFHdxN3bL-g
Pe data de 19 ianuarie 2016, Comisia Europene a validat finanțarea cu suma de 179,3 milioane de euro a lucrărilor ce urmează să fie efectuate de Transgaz la sistemul național de transport a gazelor naturale în vederea dezvoltării fazei 1 a conductei de 528 kilometri lungime, pe teritoriul României, ca parte a proiectului BRUA.