11 noiembrie 2016

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a participat la inaugurarea firului principal al Interconectorului România-Bulgaria

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a participat vineri, 11 noiembrie, la inaugurarea Interconectorului Giurgiu-Ruse. Punerea în funcțiune a firului principal al Interconectorului a avut loc pe malul bulgăresc al Dunării în prezența premierului bulgar Boyko Borisov, a ministrului Energiei din Bulgaria, Temenuzhka Petkova, a directorului Pieței Interne a Energiei la DG Energie, Klaus-Dieter Borchardt, dar și a oficialilor companiilor Bulgartransgaz și Transgaz România, precum și a reprezentanților companiilor care au executat lucrarea.

„Proiectul Interconectorului Giurgiu-Ruse este de maximă importanță pentru securitatea energetică a ameblor țări, atât România, cât și Bulgaria. În câteva zile, se va finaliza și conducta de rezervă, care va fi conectată la sistemele de transport naționale din România și Bulgaria. Interconectarea rețelelor de transport a gazelor naturale din regiune este rezultatul unei excelente colaborări între cele două țări. Suntem un exemplu bun pentru întreaga regiune. Aș vrea să îi felicit în mod deosebit pe colegii noștri de la Transgaz, care împreună cu specialiștii bulgari și cu echipele de constructori au reușit performanța de a finaliza lucrările cu o lună înainte de termen, după ce în ultimele luni s-a lucrat literalmente zi și noapte. Pentru Transgaz drumul abia începe după subtraversarea Dunării pentru că urmează construcția gazoductului BRUA de pe teritoriul României. Pentru noi, proiectul BRUA este o prioritate națională și am încredere că toți cei implicați realizează acest lucru și se vor ridica la înălțimea acestei responsabilități”, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

Tragerea pe sub Dunăre a conductei de rezervă DN 500 în lungime de 2.100 de metri a fost finalizată la data de 4 noiembrie. Datorită utilizării tehnologiei avansate, alegerii unor soluţii tehnice de succes, precum și a implicării personalului specializat, lucrările de execuție, probele de presiune, cuplarea conductei, inclusiv punerea în funcţiune a acesteia se vor finaliza până la sfârșitul lunii noiembrie 2016, cu aproximativ o lună mai devreme decât era planificat.

Interconectorul România-Bulgaria face parte din proiectul coridorului de gaze naturale BRUA, prevăzut a fi finalizat în 2020. Astfel, conducta de gaz din Bulgaria în Austria, via România şi Ungaria, va asigura integrarea surselor de gaze naturale din Coridorul Sudic cu pieţele din Europa Centrală şi de Vest. Conducta va avea o lungime totală de 528 km, diametrul de 32″(Dn 800) şi presiunea de proiectare de 63 bar. Ministerul Energiei a contribuit la inițierea și implementarea proiectului de Interconectare România-Bulgaria, pentru a asigura diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale ale țării noastre.
Biroul de Comunicare Publică și Relații Publice