25 aprilie 2016

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a participat alături de Dr. Yukiya Amano, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, la inaugurarea Centrului de Cooperare deschis de Institutul de Cercetări Nucleare de la Pitești

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a participat joi, 21 aprilie, alături de Dr. Yukiya Amano, Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), la inaugurarea Centrului de Cooperare deschis de Institutul de Cercetări Nucleare (ICN) de la Pitești, în colaborare cu Agenția de la Viena.
Acordul va asigura suportul ştiinţific şi tehnic statelor membre, cu precădere ţărilor în curs de dezvoltare, în domeniul securităţii nucleare, pentru desfăşurarea activităţilor specifice, pentru dezvoltarea propriilor infrastructuri și pentru demararea activităţilor preliminare de construire a noilor centrale nucleare. În baza acestui acord se vor susţine cursuri în domeniile specifice reactorilor nucleari, mai exact programe de pregătire pentru organizaţiile din domeniu şi autorităţile de reglementare, activităţi de pregătire teoretică şi practică în situaţii de urgenţă, cursuri de promovare a reactorilor inovativi de generaţie IV.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, domnul Yukiya Amano a apreciat rolul activ şi contribuţia semnificativă a României în susţinerea priorităţilor AIEA legate de utilizarea paşnică a energiei nucleare,  cu respectarea celor mai înalte standarde de siguranţă și securitate nucleară.
„România este un partener de valoare pentru AIEA, în toate ariile noastre de activitate”, a declarat domnul  Yukiya Amano. „Colaborarea Dintre AIEA și ICN Pitești va aduce o contribuție importantă la consolidarea securității nucleare în această regiune, dar și în afara ei.”
Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a reamintit că în prezent, la nivelul ministerului, se poartă negocieri pentru construirea reactoarelor 3 și 4 la Centrala de la Cernavodă, iar acordul semnat între Institutul de la Mioveni și Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică oferă oportunitatea specialiștilor români din domeniul nuclear să își întărească poziția în acest domeniu, la nivel european.
În cadrul evenimentului a fost dezvelită o placă comemorativă de către directorul general al IAEA,Yukiya Amano, şi Victor Grigorescu, ministrul Energiei.
La eveniment a fost prezentă, pe lângă oficialii din cadrul RATEN ICN Mioveni, și doamna Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Biroul de Comunicare Publică și Relații Publice