25 aprilie 2016

Institutul de Cercetări Nucleare Pitești și Agenția Internațională pentru Energie Atomică colaborează pentru întărirea securității nucleare

Institutul de Cercetări Nucleare (ICN) din Pitești din România va spori cooperarea cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA), cu scopul de a crește capacitatea nucleară în Europa de Est și Asia Centrală, contribuind cu cunoștințe tehnice avansate și securitate, notează site-ul www.iaea.org.
„Ceremonia de joi, 21 aprilie, cu ocazia vizitei directorului general IAEA în România, deschide un nou capitol al cooperării internaționale pentru domeniile de educație și cercetare din țară”, a afirmat Șerban Valeca, președintele Consiliului Științific din cadrul ICN, care consideră vizita un punct de referință în activitatea Institutului. La ceremonie a participat și ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
Yukiya Amano, directorul general al IAEA, a mulțumit stafului și celor care gestionează activitatea Institutului pentru Cercetări Nucleare pentru găzduirea a 27 de parteneri din țările în curs de dezvoltare, în ultimii ani, perioadă în care Agenția a desfășurat diverse proiecte de cooperare tehnică pe teritoriul României.
„România este un partener valoros al IAEA în toate sectoarele de activitate. Cooperarea, precum cea dintre IAEA și ICN, va contribui esențial la consolidarea securității nucleare în această regiune și nu numai”, a afirmat Yukiya Amano, director general al Agenției.
Anul trecut, Institutul și AIEA au semnat o înțelegere de colaborare în sectorul suportului tehnic și științific pentru securitatea nucleară din statele membre (Practical Arrangement on Scientific and Technical Support to Member States in Nuclear Safety). Despre acord, Yukiya Amano a afirmat că va crește ponderea stagiilor de antrenament pentru securitatea nucleară, inclusiv pentru pregătirea și răspunsul în fața situațiilor de urgență, din Europa de Est și Asia Centrală.
„Să ne asigurăm că staful cu o calificare înaltă își asumă responsabilitatea pentru folosirea centrelor nucleare în condiții de siguranță, securitate și sustenabilitate, în următoarele decenii, este foarte important. Cooperarea dintre IAEA și ICN va contribui simțitor în pregătirea următoarei generații de profesioniști din sectorul nuclear”, a afirmat Yukiya Amano, care se așteaptă ca această colaborare de durată să se intensifice în anii următori.
Directorul general IAEA a vizitat Institutul, în timpul unei delegații de trei zile în România. Yukiya Amano s-a întâlnit cu președintele României – Klaus W. Iohannis, vicepremierul și ministrul Economiei – Costin Borc și ministrul Afacerilor Externe – Lazăr Comănescu. La întâlnirea cu vicepremierul Costin Borc a participat și Cristian Bușu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei. Oficialii au discutat programul nuclear al României și despre suportul oferi țării de IAEA în diverse sectoare, precum utilizarea pașnică a tehnologiei nucleare.
Institutul pentru Cercetări Nucleare este situat în nord-vestul Bucureștiului, la o distanță de 120 de kilometri. ICN a fost înființat în anul 1971, cu ajutorul suportului tehnic oferit de IAEA. Recent, în 2010, Agenția a facilitat trecerea reactorului de cercetare din cadrul ICN la un combustibil puțin îmbogățit cu uraniu.
Sursa: IAEA