20 martie 2024

Ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, a primit vizita Ambasadoarei Republicii Elene, E.S. Lili Evangelia Grammatika

Ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, a primit vizita Ambasadoarei Republicii Elene, E.S. Lili Evangelia Grammatika, la sediul Ministerului Energiei. Cei doi au discutat despre relațiile excelente și proiectele comune între România și Grecia, în special în privința interconectărilor.

Aceasta vine în contextul în care pe 19 ianuarie 2024, Ministrului Energiei a efectuat o vizită în Atena pentru a participa la Reuniunea la Nivel Înalt pentru Conectivitate în Europa Centrală și de Est. În marja evenimentului, acesta a semnat alături de omologul elen și omologul bulgar Declarația de Intenție pentru Dezvoltarea unui Pilon pentru Energie Regenerabilă în Europa de Sud-Est între Republica Elenă, Republica Bulgară și România. Principalele domenii de cooperare sunt: promovarea și utilizarea potențialului pentru energie eoliană offshore în Marea Neagră și Marea Egee, coordonarea planificării și implementării infrastructurii necesare integrării energiei regenerabile în sistemele energetice naționale și dezvoltarea unui cluster regional pentru hidrogenul regenerabil.

România și Grecia sunt parteneri în proiecte de infrastructură energetică. Acestea sunt importante nu doar pentru țările noastre, ci și pentru consolidarea securității energetice a regiunii și a Uniunii Europene. Este și cazul Coridorului Vertical de Gaze, care are o relevanță deosebită în arhitectura energetică regională.