17 iulie 2023

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a semnat astăzi contractele de finanțare pentru opt parcuri fotovoltaice

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat contracte de finanțare pentru patru parcuri fotovoltaice care vor fi dezvoltate de CE Oltenia în asociere cu OMV Petrom.

De asemenea, oficialul a semnat contracte de finanțare pentru patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de 285 MW și o centrală electrică cu ciclu combinat pe bază de gaz natural de 475 MW care vor fi dezvoltate de CE Oltenia în parteneriat cu Tinmar Energy.

Sebastian Burduja, ministrul energiei: „Așa cum am spus de la preluarea mandatului, prioritatea zero este asigurarea finanțărilor din PNRR și din Fondul de modernizare. Atragerea investițiilor este vitală pentru asigurarea securității și independenței energetice. Este încă un pas în dezvoltarea unei economii bazate pe sustenabilitate, energie verde, regenerabilă și curată.”

1.CE Oltenia și OMV Petrom vor construi patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulată de 450 MW. Investițiile totale necesare pentru dezvoltarea celor patru parcuri fotovoltaice se ridică la peste 400 milioane de euro, 70% fiind finanțate prin Fondul de Modernizare. Contractele de finanțare au fost semnate de către Ministerul Energiei, ca autoritate contractantă, și de către reprezentanții celor patru entități juridice care sunt beneficiarii acestei finanțări și, totodată, sunt responsabile pentru implementarea proiectelor. În cadrul acestor entități, CE Oltenia si OMV Petrom sunt parteneri egali, într-o structură de participație de 50% – 50%.În decembrie 2021, OMV Petrom a fost desemnată ca investitor selectat pentru aceste proiecte, la finalul unei proceduri de selecție organizate de CE Oltenia.

În perioada următoare va fi lansată documentația necesară licitației pentru contractarea serviciilor de inginerie, construcție și punere în funcțiune a parcurilor fotovoltaice. Demararea lucrărilor va începe după ce va fi desemnat câștigătorul acestei licitații. Conform estimărilor din prezent, parcurile fotovoltaice ar trebui să furnizeze energie electrică sistemului național începand cu anul 2025.

2. Totodată, Complexul Energetic Oltenia va construi, în parteneriat cu Tinmar Energy, patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de 285 MW și o centrală electrică cu ciclu combinat pe bază de gaz natural de 475 MW la Turceni. În ianuarie 2023, în urma procedurii de selecție și a negocierilor purtate, Societatea Tinmar Energy SA a fost desemnată ca investitor pentru cel patru proiecte fotovoltaice. Parcurile fotovoltaice cu o capacitate cumulată de 285 MW vor fi construite pe depozitele de zgură și cenușă de la Rovinari și Turceni, precum și pe haldele exterioare Pinoasa și Bohorelu. Valoarea acestora depășește 260 de milioane de euro, Fondul de modernizare acoperind 70 la sută. Calendarul estimativ prevede că cele patru parcuri fotovoltaice vor fi operaționale în 2025.

Centrala electrică cu ciclu combinat pe bază de gaz natural de 475 MW de la Turceni va deveni funcțională cel târziu în 2027, are o valoare de 335 milioane de euro, peste 50 la sută din finanțare provenind din Fondul de modernizare.

Noile capacități pentru tranziția la surse de energie mai puțin poluante și pentru restabilirea viabilității CE Oltenia, companie cu rol strategic în Sistemul Energetic Național, reprezintă angajamente asumate prin Planul de Restructurare aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022.