14 iulie 2023

Reuniunea ministerială informală a consiliului TTE a avut loc în Spania, Valladolid, în perioada 11-12 iulie.

România a fost reprezentată de o delegație a ministerului Energiei condusă de Secretarul de Stat, Dan Drăgan care a susținut poziția consistentă a României privind pachetele legislative și actualizarea obiectivelor asumate de Uniunea Europeană, prin documentele programatice.
Reprezentanții statelor membre au abordat subiecte actuale în domeniile aferente, discutând modul în care pot fi atinse țintele stabilite prin Acordul de la Paris, precum și stabilizarea autonomiei strategice europene, în ce privește aprovizionarea cu materii prime critice. De asemenea, au fost remarcate progrese la nivelul Uniunii Europene cu privire la reducerea ponderii combustibililor fosili și obiectivele de decarbonare asumate.
O importanță deosebită a fost acordată cadrului de implementare a tehnologiilor cu emisii nete zero, a soluțiilor pentru stocarea energiei și a interconectivității, în vederea atingerii obiectivelor Uniunii în ceea ce privește clima și securitatea energetică. În acest sens, participanții au împărtășit bune practici din propriile state și a existat un schimb de opinii asupra măsurilor necesare la nivelul Uniunii.
În același registru, Secretarul de Stat al ministerului Energiei, Dan Drăgan a avut o întrevedere cu Ambasadorul României în Regatul Spaniei, E.S. George BOLOGAN, la sediul misiunii diplomatice, în cadrul căreia cei doi oficiali au avansat teme importante privind stadiul relațiilor bilaterale în domeniul energetic, cu aplecare asupra expertizei spaniole în domeniul energiei regenerabile.