4 martie 2019

Ministrul Energiei, Anton Anton, a participat astăzi, 4 martie 2019, la Bruxelles, la prima reuniune a Consiliului Energie desfășurat sub egida Președinției României a Consiliului Uniunii Europene.

Ministrul Energiei, Anton Anton, a participat astăzi, 4 martie 2019, la Bruxelles, la prima reuniune a Consiliului Energie desfășurat sub egida Președinției României a Consiliului Uniunii Europene.  
Discuțiile au vizat două subiecte, respectiv Regulamentul privind etichetarea energetică a pneurilor și comunicarea Comisiei Europene intitulată „O planetă curată pentru toți”.
Inițiativa privind etichetarea pneurilor vizează o mai bună informare a consumatorilor cu privire la eficiența din punctul de vedere al consumului de combustibil, siguranța și zgomotul pneurilor introduse pe piață.
Cel de-al doilea subiect, „O planetă curată pentru toți”, reprezintă o viziune strategică pe termen lung pentru o economie neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei. Dezbaterea politică din Consiliul de astăzi s-a concentrat pe punctele cheie care vizează domeniul energiei din Strategia pe termen lung de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. 
În cadrul primului pilon strategic al Președinției României, și anume „Europa convergenței”, o atenție deosebită este acordată consolidării Uniunii Energetice. Acesta este un proiect politic și economic cheie pentru viitorul Europei. Uniunea Energetică are nevoie de un cadru de reglementare clar definit, interconexiunile energetice, energia din surse regenerabile, eficiența energetică, precum și eforturile de reducere a emisiilor fiind esențiale în acest sens. De asemenea, crearea unor condiții echitabile privind concurența reprezintă un element cheie.
La finalul reuniunii, subliniind progresul semnificativ obținut de Președinția Română, miniștrii prezenți au fost informați cu privire la stadiul negocierilor pentru două dosare legislative, respectiv: revizuirea Directivei Gaze Naturale și Regulamentul privind Mecanismul de Interconectare a Europei (CEF). 
”Am avut astăzi în discuție câteva teme foarte importante pentru Europa și pentru cetățenii Uniunii Europene. Toate aceste subiecte gravitează în jurul unei idei-centrale a politicilor europene: crearea unui viitor mai sigur și mai curat din punct de vedere energetic pentru fiecare cetățean al Uniunii Europene. Este o preocupare majoră pentru România, în calitate de deținătoare a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, iar toate eforturile noastre se îndreaptă înspre transpunerea în realitate a acestor idei”, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton.