29 noiembrie 2018

În perioada 27-28 noiembrie 2018, au avut loc, la București, lucrările celei de-a 29-a reuniuni a Conferinței Cartei Energiei.

În perioada 27-28 noiembrie 2018, au avut loc, la București, lucrările celei de-a 29-a reuniuni a Conferinței Cartei Energiei.
România, ca prim stat membru al UE care și-a asumat Președinția Conferinței Cartei Energiei, a promovat pe perioada mandatului său o viziune globală asupra rolului pe care Carta îl poate juca în progresul către un viitor energetic sigur, accesibil și durabil.
Tema lucrărilor Conferinței Cartei din acest an, prezidate de Secretarul de Stat în Ministerul Energiei Robert Tudorache, președintele Conferinței Cartei Energiei, a fost ”Driving innovation for ensuring energy security, sustainability and prosperity”.
În cadrul intervențiilor, miniștrii, reprezentanții guvernamentali ai Statelor Membre și observatorii Cartei Energiei au subliniat rolul semnificativ pe care inovarea îl poate avea în tranziția energetică și modalitățile prin care tehnologiile inovative pot contribui la atingerea unei dezvoltări durabile.
La finalul lucrărilor a fost adoptată Declarația de la București, document strategic care reiterează angajamentul în direcția modernizării Tratatului Cartei Energiei, diminuării riscurilor investiționale, combaterii sărăciei energetice, creșterii securității energetice, îmbunătățirii fluxurilor energetice transfrontaliere și, nu în ultimul rând, extinderii apartenenței la Tratatul Cartei Energiei.
În intervenția sa, Secretarul de Stat Robert Tudorache și-a exprimat gratitudinea pentru încrederea acordată și a mulțumit Secretariatului Cartei Energiei pentru fructuoasa colaborare în perioada exercitării mandatului.
”A fost, fără îndoială, o onoare și o mare responsabilitate. Am convingerea că România a reușit să își exercite cu succes acest mandat și să pună în valoare această oportunitate extraordinară oferită de Președinția rotativă a Conferinței Cartei Energiei. Cred cu tărie că predăm viitoarei Președinții a Albaniei rezultate unanim apreciate la nivelul Cartei Energiei și că vor fi continuate eforturile consecvente ale României în atingerea obiectivelor majore ale Cartei Energiei”.