4 octombrie 2021

Guvernul compensează facturile la energie pentru aproximativ 13 milioane de români

La propunerea Ministerului Energiei în ședința de Guvern de astăzi, 4 octombrie, a fost adoptată Ordonanța de urgență privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și stabilirea schemei de compensare pentru consumul de  energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, respectiv 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.
De compensare vor beneficia aproximativ 13 milioane de români.
Este vorba de 5.200.000 de gospodării la energie electrică, deci vreo 13 milioane de români şi 2.200.000 de gospodării la gaze naturale, deci practic 3 milioane şi ceva de români, practic 65% din cei racordaţi la energie electrică şi, la fel, 65% din cei care sunt racordaţi la gaze naturale”, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu.
La energie electrică, vorbim de o compensare pentru consum mediu între 30 de kw şi 200 de kw/lună, deci între 150 şi 1000 de kilowaţi, pragul maxim, pe o perioadă de 5 luni.
La gaze naturale este vorba de compensarea unui procent de 25% din factură, pentru un consum minim de 100 de m3/an şi 1200 de m3/an. S-a luat în calcul consumul anual pentru că 80% din consumul de gaze este în principal în perioada de iarnă.
Totodată, este important de știut că Schema de compensare se aplică și în cazul condominiilor și/sau cvartalelor cu încălzire centralizată având drept combustibil gazele naturale care au un singur punct de consum care deservește spatiile locative din condominiu sau cvartal.
Prin excepție, în situația în care compensarea prevăzută de prezenta ordonanță de urgență este mai mare decât valoarea ajutorului acordat consumatorilor vulnerabili, clienții casnici beneficiază de sprijinul prevăzut calculat ca diferența dintre compensarea prevăzută la prezenta ordonanță de urgență și nivelul ajutorului acordat pentru același client casnic în calitate de comsumator vulnerabil.
Vreau să le mulțumesc colegilor din Guvern că au înțeles cât de important este să  oferim ajutor financiar milioanelor de români care au nevoie pentru a-și plăti în această iarnă facturile la energie și gaze naturale. Compensarea este un proces facil, iar cetățenii nu vor fi nevoiți să stea la cozi pentru a depune dosare, ci se va face direct pe factură. Prin acest sprijin financiar Guvernul îi ajută pe români să plătească o sumă similară anului trecut”, a declarat ministrul Energiei.