18 martie 2024

Discursul Ministrului Energiei, Sebastian Burduja, la vizita amplasamentului viitoarei centrale nuclearoelectrice din Doicești, prima centrală din România care va produce energie folosind tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici

Mulțumesc că suntem astăzi aici, într-o zi pe care o consider una istorică. Într-un loc pe care îl consider cu potențial de a arata lumii întregi ceea ce România este capabilă să facă. Să deseneze viitorul. Prea mulți ani ne-am obișnuit să prindem din urmă, adesea gâfâind, trecutul altora. E momentul să scriem noi viitorul, iar viitorul energiei acesta este.

Primul meu mesaj este, așadar, unul de încredere. Avem încredere că fără energie nucleară nu poate exista o cale către emisii zero în orizontul lui 2050, a spus-o și Secretarul John Kerry, când a venit la București. Au spus-o liderii lumii întruniți în Dubai la COP 28, unde angajamentul a fost pentru triplarea energiei nucleare. Energia nucleară înseamnă energie cu emisii zero, înseamnă energie sigură. Și-am spus-o și noi de fiecare dată în trilema energiei, vrem energie sigură, vrem energie la un preț corect, vrem energie curată. Pe primul loc punem siguranța, asta înseamnă că trebuie să avem și producție stabilă, în bandă. Nu putem renunța la cărbune, nu putem renunța și la gaz, nu putem renunța și la energie nucleară și să avem pretenția ca atunci când apăsăm pe întrerupător să se aprindă becul.

Or, energia nucleară și, în mod special, aceste reactoare modulare de mici dimensiuni sunt promisiunea pentru rezolvarea acestei trileme energetice. Înseamnă și energie sigură, înseamnă și energie la un preț corect, înseamnă și energie curată. Am văzut cu toții mai devreme o trecere de la vechi către nou. Avem aici la Doicești unul dintre cele mai importante, de tradiție, locuri în sistemul energetic național. Și-am văzut cum o centrală care era bazată pe arderea cărbunelui se transformă. Din praful rezultat de pe urma curățării acestui loc și pregătirii acestui loc se ridică această minune. De altfel, umanitatea, pe parcursul ei, întotdeauna și-a propus lucruri mărețe. Și de foarte multe ori le-a și reușit. Despre un asemenea lucru este vorba aici.

Al doilea element de încredere este tehnologia NuScale. Oricât de mult ar dori unii să ne abată sau să pună sub semnul întrebării dacă își fac cu adevărat temele, dacă sunt onești, dacă respectă parcursul Occidental al României, vor fi corecți în a spune că este singura tehnologie certificată de cel mai strict reglementator din lume, Nuclear Regulatory Commission (NRC). Am fost la Washington, am discutat cu șeful NRC și cu o echipă de experți. În plus, echipele tehnice, echipa RoPower, echipa Nuclearelectrica, Ambasada SUA, toți am purtat aceste discuții. Și ni s-a explicat foarte clar de ce este o tehnologie sigură, de ce este cea mai promițătoare tehnologie pentru a fi prima din lume. Și iată că România are astăzi șansa de a aduce omenirii prima centrală nuclearoelectrică bazată pe reactoare modulare de mici dimensiuni. Unde? Aici, la Doicești, în România.

Robert Kennedy spunea cândva: „Mulți văd lucruri care există și se întreabă de ce? Alții aleg să-și imagineze lucruri care nu există și se întreabă de ce nu?” Ne puteam și noi, astăzi, întreba: De ce nu? Aici, în România, o asemenea minune a  lumii. Și cred că într-o zi, și nu e departe acea zi, pentru că vizăm orizontul 2029-2030, România poate fi pe harta lumii cu prima centrală nuclearoelectrică, primele reactoare modulare de mici dimensiuni. Chiar aici la Doicești.

Și acesta este și ultimul meu mesaj. Este unul de curaj și vă întreb: Dacă nu noi, atunci cine, realmente? Dacă nu tradiția pe care România o are în sectorul nuclear, oamenii pe care România i-a dat lumii în sectorul nuclear, marii experți. O echipă de oameni vizionari condusă de Cosmin Ghiță și echipa lui, cu sprijinul partenerului strategic, Statele Unite ale Americii. Toate aceste elemente ne spun că vom avea succes. Și într-acea zi, care nu-i departe de azi, ne vom revedea aici, să vedem cu ochii noștri ce a putut crea omul și ce a putut crea România în acest parteneriat. Vreau să le mulțumesc tuturor colegilor mei din sectorul energetic și multora dintre dumneavoastră și din presă, care dau o șansă acestui proiect. Reflectând obiectiv care sunt șansele lui, care sunt premisele, care sunt punctele lui forte, e foarte important să nu-i dezinformăm pe români, pentru că promisiunea pe care România o face nu este doar pentru români, este pentru întreaga omenire. Sunt zeci de locuri foarte similare cu Doicești în întreaga regiune. Tehnologia reactoarelor de mici dimensiuni permite prin economii de scară, prin faptul că atunci când ai a zecea unitate, a o suta unitate, costurile scad dramatic. Și atunci noi putem să extindem această tehnologie în toate regiunile.

Nucleareletrica poate să își asume rolul de lider pentru întreaga regiune și asta va face în parteneriat cu NuScale și cu ceilalți pe care îi vedem. Sunt companii mari, nu vorbim de o improvizație aici, vorbim de unele dintre cele mai mari companii din lume, Fluor și Samson. Vorbim, bineînțeles, de o companie românească extrem de serioasă, Grupurile INFRA și Nova Power. Deci, iată, avem tot ceea ce ne trebuie să scriem istorie.

Încă o dată, vreau să vă mulțumesc. Vă felicit pentru progres. Am fost aici acum câteva luni. Este impresionant ceea ce realizați. Am văzut că se lucrează și astăzi și vreau să ne revedem constant până când îi dăm cheie. Mulțumesc foarte mult!