18 martie 2024

Ministerul Energiei: apreciem sprijinul constant al SUA pentru dezvoltarea capacităților noastre de generare a energiei nucleare

Evenimentului „Energie pentru generația următoare” a marcat prima vizită oficială a Excelenței Sale, Kathleen Kavalec, Ambasadoarea SUA în România, la amplasamentul viitoarei centrale nuclearoelectrice cu reactoare modulare mici (SMR) care va fi construită la Doicești, folosind tehnologie dezvoltată de o companie americană.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a declarat: „Energia nucleară înseamnă energie cu emisii zero, înseamnă energie sigură. Și-am spus-o și noi de fiecare dată în trilema energiei, vrem energie sigură, vrem energie la un preț corect, vrem energie curată. Pe primul loc punem siguranța, asta înseamnă că trebuie să avem și producție stabilă, în bandă. Nu putem renunța la cărbune, nu putem renunța și la gaz, nu putem renunța și la energie nucleară și să avem pretenția ca atunci când apăsăm pe întrerupător să se aprindă becul. Or, energia nucleară și, în mod special, aceste reactoare modulare de mici dimensiuni sunt promisiunea pentru rezolvarea acestei trileme energetice.”

ES doamna Ambasadoare a SUA în România a lansat un mesaj de angajament și susținere pentru tehnologia reactoarelor modulare mici. „Statele Unite se angajează să implementeze aceste tipuri de soluții de ultimă generație pentru a combate criza climatică și pentru a extinde accesul la energie curată.  Nu numai că tehnologia SMR oferă energie mai curată, dar proiectul va crea și locuri de muncă pentru comunitatea locală, de care vor beneficia în mod pozitiv familiile pentru generațiile viitoare”, a declarat Kathleen Ann Kavalec, Ambasadoarea SUA în România.

Din grupul oficial de vizită au făcut parte Excelența Sa, doamna Ambasadoare Kavalec, Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, Cosmin Ghiță, Directorul General SNN, Melania-Simona Amuza, Directorul General RoPower Nuclear, Gianina Pelea, Deputy Group CEO E-Infra.

Directorul General Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță a declarat că SMR-urile pot stimula dezvoltarea unor hub-uri industriale și vor contribui la decarbonizarea industriilor grele, cum ar fi oțelul, cimentul, aducând astfel comunitățile gazdă la un nou nivel economic complex.

„România va beneficia foarte mult de pe urma asumării poziției de lider în acest domeniu, prin: dezvoltarea lanțului de furnizori pentru producția, asamblarea și întreținerea componentelor SMR, formarea viitorilor operatori și specialiști, oferirea de consultanță pentru țările din regiune interesate în dezvoltarea unor proiecte similare și servicii de operare a viitoarelor centrale SMR din regiune”, a subliniat Directorul General Nuclearelectrica.

CEO-ul companiei de proiect, RoPower Nuclear a subliniat relevanța generațională a proiectului SMR de la Doicești.

„Angajarea într-un proiect nuclear este o responsabilitate profundă. Aceasta implică un angajament pe durata a 60-100 de ani – un angajament către educație, crearea de oportunități, revitalizarea comunității și realizarea independenței energetice pentru România”, a declarat Melania Amuza, CEO RoPower Nuclear.

„Ca partener al acestui proiect strategic, continuăm misiunea Grupului E-INFRA de a susține investițiile în tehnologii noi și în proiecte complexe de infrastructură critică, proiecte de referință pentru România și pentru regiune.”, a declarat Gianina PELEA, Deputy CEO E-INFRA.

Vizita pe amplasamentului viitoarei centrale SMR de la Doicești a avut loc în perioada de tranziție a proiectului dintre cele două etape FEED (Front End Engineering and Design). Proiectul este așteptat să genereze peste 2.000 de locuri noi de muncă în perioada de construcție și peste 230 de locuri de muncă permanente pentru operarea centralei, plus alte mii de locuri de muncă în industriile conexe. Investiția poate acționa ca un magnet pentru numeroase investiții și lucrări în zonă, atât în infrastructură cât și în sectorul industria.

Durata de viață a noii centrale SMR de la Doicești este de peste 60 de ani, de la punerea în funcțiune planificată pentru finalul actualului deceniu. Proiectul unul generațional care va produce energie curată, sigură și fără emisii de carbon în atmosferă și un punct cheie în angajamentul României de a-și tripla capacitățile de generare a energiei din surse nucleare, până în 2050.

Declarația integrala a ministrului Energiei, Sebastian Burduja poate fi consultată aici: https://energie.gov.ro/discursul-ministrului-energiei-sebastian-burduja-la-vizita-amplasamentului-viitoarei-centrale-nuclearoelectrice-din-doicesti-prima-centrala-din-romania-care-va-produce-energie-folosind-tehnologia-i/