Comisarul european pentru Politici Climatice și Energie, Miguel Arias Cañete, a participat la reuniunea ministerelor Energiei din G7, ce a avut loc în Kitakyushu, Japonia, în perioada 1-2 mai. La întâlnire au luat parte reprezentanți G7 din Franța, Germania, Italia, Regatul Unit, Statele Unite, Japonia și Canada. Principalele puncte de pe ordinea de zi au vizat securitatea energetică la nivel internațional, investiții în sector pentru creșterea economiei globale și energia sustenabilă. De asemenea, întrunirea a abordat și securitatea cibernetică a infrastructurii energetice, inovația și implementarea noilor tehnologii din domeniu, precum și suportul oferit pentru reforma sectorului energetic din Ucraina.
În contextul ședinței G7, care a reunit Ministerele Energiei, comisarul european Arias Cañete s-a întâlnit cu Motoo Hayashi – ministrul japonez pentru Economie, Comerț și Industrie; Ernest Moniz – Secretarul de Stat pentru Energie din Statele Unite ale Americii și cu Jim Carr – ministrul Resurselor Naturale din Canada. În plus, comisarul Arias Cañete a avut o întrevedere și cu ministrul Mediului din Japonia, Tamayo Marukawa, precum și cu reprezentanți ai industriei japoneze din Tokyo (Hitashi, Toshiba, Mitsubishi).
„Scăderea prețurilor pentru ulei și gaz reprezintă o provocare pentru investițiile din sectorul energetic, atât la nivel global, cât și în Europa. Cu toate acestea, provocările și schimbările climatice nu vor dispărea și, mai ales, nu ca rezultat al prețurilor mici pentru energie. G7, ca grup industrializat, dezvoltat de națiuni care gândesc la fel, trebuie să coopereze în tranziția spre un sistem energetic sustenabil, competitiv și sigur, fiind necesare investiții semnificative. Acordul de la Paris ne-a oferit cadrul potrivit pentru sporirea investițiilor. În timp ce reformele energetice ucrainiene au progresat substanțial în ultimul an, trebuie finalizate, fără întârziere, alte măsuri legislative. Acestea includ o nouă lege a autorităților de reglementare din sector, o nouă lege a electricității aliniată legislației UE și o nouă lege a eficienței energetice. Mulțumită Uniunii Europene și partenerilor noștri, am reușit să evităm lipsurile pe termen scurt și instabilitățile de anul trecut și vom continua să muncim în strânsă legătură pentru a ne asigura că Ucraina rămâne o rută de tranzit stabilă și pe care ne putem baza, pentru transporturile de gaz. Sunt foarte încurajat de angajamentul ministerelor, fără echivoc, pentru implementarea Acordului de la Paris. Să fim clari – cu cât suntem mai ambițioși pe subiectul climă, cu atât mai bine va fi pentru securitatea noastră energetică”, a spus Arias Cañete .
Declarația G7
Sursă: Comisia Europeană
Sursă foto: Comisia Europeană