13 decembrie 2017

Companiile din sectorul gazelor naturale, pregătite să asigure consumul în perioada sărbătorilor de iarnă

Ministrul Energiei Toma Petcu a convocat astăzi, 13 decembrie, o întâlnire cu principalii operatori din domeniul producerii, înmagazinării și distribuției de gaze naturale.
Scopul întâlnirii, care a avut loc la sediul ministerului, a fost evaluarea aplicării programului de iarnă de la începutul sezonului rece până în prezent, dar și pregătirea perioadei sărbătorilor de iarnă.
”Am vrut să avem această întâlnire pentru a ne asigura că în perioada Crăciunului și a trecerii în noul an toți operatorii își îndeplinesc atribuțiile stabilite prin programul de iarnă. De asemenea, am vrut să corelăm prognozele meteorologilor pentru următoarele săptămâni cu datele la zi ale companiilor care produc, înmagazinează și distribuie gaze naturale. Concluzia întâlnirii a fost că întregul lanț de aprovizionare cu gaze funcționează la parametrii normali, iar operatorii sunt pregătiți să asigure consumurile mai mari specifice sfârșitului de an”, a declarat ministrul Petcu.
Precizăm că, în această perioadă, consumul mediu zilnic al României este de circa 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale, cu 10 milioane de metri cubi mai puțin decât estimarea de consum pentru luna în curs.
În cadrul întâlnirii, ministrul Energiei a adus în discuție și incidentul produs ieri la terminalul de gaze naturale Baumgarten din Austria pentru a evalua eventualele consecințe asupra României. Toți factorii prezenți în întâlnire au fost de acord că evenimentul din Austria nu se va resimți pe piața energetică românească.