8 septembrie 2016

Comitetul de Coordonare pentru Activitatea Minieră va realiza un raport privind criteriile de disponibilizare la Complexul Energetic Hunedoara și la Complexul Energetic Oltenia

Comitetul de Coordonare pentru Activitatea Minieră s-a reunit, sub coordonarea doamnei Secretar de Stat Corina Popescu, miercuri, 7 septembrie – Grupul de lucru Huilă, și joi, 8 septembrie – Grupul de lucru Lignit. Scopul celor două reuniuni a fost acela de a discuta criteriile pe baza cărora s-au întocmit listele de disponibilizări atât la Complexul Energetic Hunedoara, cât și la Complexul Energetic Oltenia.
Secretarul de Stat Corina Popescu le-a cerut membrilor celor două grupuri de lucru, Huilă, respectiv Lignit, să prezinte un raport complet și să facă o analiză continuă, în ceea ce privește criteriile pe baza cărora au fost întocmite listele de disponibilizări în cadrul celor două companii, Complexul Energetic Hunedoara, respectiv Complexul Energetic Oltenia.
„În Comitetul de Mine ne-am asumat niște măsuri. Prima și cea mai importantă era restructurarea. S-a aprobat și numărul angajați ce vor fi disponibilizați și a fost aprobată Hotărârea de Guvern pentru veniturile de completare. Așteptările noastre sunt acelea de a nu pierde forța de muncă implicată direct în procesul de producție, ci de a încerca prin aceste disponibilizări să reducem presiunea pe costul de producție. Aș dori să știu care sunt principiile în baza cărora se completează lista pentru disponibilizări și care este structura personalului care merge pe această listă”, a declarat Secretarul de Stat Corina Popescu.
În cadrul grupului de lucru Huilă Corina Popescu a declarat: „Aș vrea să știu și care este procentul între disponibilizările din partea minieră și cele din partea de energie electrică. Noi am aprobat modificarea Ordonanței 36/2013, am spus că este bine pentru oamenii care se disponibilizează și mai au o perioadă scurtă până la pensie să existe acest venit de completare, dar nu aș vrea ca acest moment să fie folosit ca oportunitate pentru unii de a pleca cu o sumă de bani din companie”. Totodată, Corina Popescu a cerut membrilor grupului de lucru Huilă întocmirea unui raport complet privind criteriile pe baza cărora s-au realizat listele pentru disponibilizări, dar și o verificare a concediilor medicale. „În cazul în care în ceea ce privește situația concediilor medicale se vor identifica nereguli, va fi sesizat și Ministerul Sănătății”, a adăugat Secretarul de Stat.
” class=”alignnone” />
În cadrul grupului de lucru Huilă, Cosmin Chiuzan, directorul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), a explicat pe scurt situația disponibilizărilor: „Am selectat oameni din fiecare categorie, inclusiv dintre cei care mai au puțin până la pensionare. Au fost mai multe criterii, unul dintre criterii fiind “la cerere”. În total, lista cuprinde 809 angajați care vor fi disponibilizați. Recunosc, sunt și oameni buni care vor pleca, sunt și din conducerea companiei și din mâna de lucru efectivă. Pe data de 12 septembrie începe preavizul, ultima zi de muncă va fi 7 octombrie, iar încetarea contractului individual de muncă va fi la data de 8 octombrie. În acest moment, Complexul Energetic Hunedoara are 5.883 de angajați” a declarat Cosmin Chiuzan, directorul CEH.

Potrivit Virginiei Popescu, director financiar CEH, în urma acestui plan de disponibilizări se va face o economie de 2 milioane de lei la fondul de salarii.
La întâlnirea de miercuri, 7 septembrie, a Comitetul de Coordonare pentru Activitatea Minieră, grupul de lucru Huilă, au participat: Corina Popescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei și coordonator al Comitetului; Diana Moldovan, Director de Cabinet; Cosmin Chiuzan – director CEH; Virginia Popescu, director financiar CEH; Viorel Stancu, director Direcția Minieră CEH; Constantin Jujan, consilier CEH; Petre Nica, Președintele Sindicatului Muntele CEH; și Bogdan Stănescu, Administrator Special CEH.
Secretarul de Stat Corina Popescu le-a solicitat și membrilor grupului de lucru Lignit, reunit joi, 8 septembrie, o listă exactă pe categorii de personal, din rândul persoanelor care urmează să fie disponibilizate la Complexul Energetic Oltenia.
Daniel Antonie, membru în directorat, a explicat că primele disponibilizări se vor face începând cu data de 19 septembrie. „Am stabilit că 780 de persoane vor fi disponibilizate începând cu data de 19 septembrie. Criteriile pe baza cărora s-au întocmit listele au fost cele din contractul colectiv de muncă. Am pus pe listă persoanele pensionabile până în anul 2018, detașații, persoanele cu contract pe perioadă determinată și am desființat toate posturile neocupate”, a precizat Daniel Antonie.

Ionel Ilie, Președinte al Directoratului CEO a afirmat că primii pași au fost deja făcuți. „Am desființat la Direcția Energetică o divizie complet, anume Direcție furnizare, și asta cu directori cu tot. Eu mi-am asumat această răspundere, pentru că era nevoie să se facă acest pas”, a declarat Ionel Ilie.
La întâlnirea Comitetul de Coordonare pentru Activitatea Minieră, grupul de lucru Lignit, de joi, 8 septembrie au participat: Corina Popescu (Secretar de Stat în Ministerul Energiei și coordonator al Comitetului), Diana Moldovan (director de cabinet Secretar de Stat),  Ionel Ilie (Președinte Directorat CEO), Daniela Gălățanu (DGPE, Ministerul Energiei),  Daniel Antonie (membru directorat – CEO), Vasile Oprea Scorțariu (expert CEO).