22 iunie 2023

Cea de-a VII-a ediție a Seminarului Internațional pe tema Securității Energetice RACVIAC 2023, Regional Synergies under the New Energy Paradigm

Seminarul Internațional pe tema Securității Energetice RACVIAC, devenit deja o tradiție, s-a desfășurat anul acesta în perioada 20-21 iunie, în București.

Instituția noastră, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe și reprezentanții Centrului de Cooperare ȋn Domeniul Securității – RACVIAC, au organizat cea de-a VII-a ediție a evenimentului, Regional Synergies under the New Energy Paradigm, axată pe rolul energiei nucleare în asigurarea securității și a tranziției energetice.

La succesul acestui eveniment a contribuit din plin compania Nuclearelectrica, datorită căreia participanții au beneficiat de o vizită interesantă de lucru la Fabrica de Combustibil Nuclear, de la Mioveni.

Seminarul s-a bucurat de prezența remarcabilă a Excelenței Sale, domnul Ambasador Constantin-Mihail Grigorie, Director RACVIAC, prilej cu care a subliniat, în discursul din deschiderea evenimentului, importanța identificării principalelor probleme în domeniul securității energetice cu care se confruntă țările din Europa de Sud-Est și necesitatea consolidării cooperării regionale prin dialog și acțiune.

Cu privire la energia nucleară, domnul Secretar de stat Dan-Dragoș Drăgan a prezentat-o ca un candidat redutabil în acoperirea nevoilor energetice actuale, dar și viitoare, reprezentând totodată un pilon al decarbonizării.

În intervenția sa, domnul Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrică a menționat faptul proiectele în domeniul nuclear sunt esențiale pentru asigurarea securității și independenței energetice, precum și accesul populației la prețuri stabile.

România pune mare preț pe relațiile strânse de prietenie dintre țările din regiunea de Sud-Est a Europei, națiuni care împărtășesc o lungă istorie de cooperare și care au cunoscut o dezvoltare exponențială a relațiilor economice și diplomatice.