28 martie 2019

28.03.2019 – Ministerul Energiei organizează Primul Consiliu Informal de Energie sub Președinția României a Consiliului UE

Ministerul Energiei organizează Primul Consiliu Informal de Energie

sub Președinția României a Consiliului UE

 
În contextul Președinției Române a Consiliului Uniunii Europene, Ministerul Energiei organizează marți, 2 aprilie 2019, la București, primul Consiliu Informal de Energie.
Consiliul Informal reunește la Palatul Parlamentului miniștrii energiei din Statele Membre ale Uniunii Europene și va fi prezidat de ministrul român al Energiei Anton Anton. La reuniune participă și comisarul european pentru energie și schimbări climatice, Miguel Arias Canete.
Reuniunea ministerială va aborda într-o primă sesiune de lucru prioritățile viitorului sistem energetic din UE în perspectiva asigurării tranziției energetice post 2020. Se așteaptă o serie de orientări cu privire la aceste priorități în contextul în care Președinția Română are ca obiectiv adoptarea unui set de concluzii ministeriale pe această temă cu ocazia Consiliului de Energie din 25 iunie 2019.
În marja reuniunii Consiliului Informal de Energie, va avea loc prima reuniune ministerială pe energie între Statele Membre UE și statele din Parteneriatul Estic, în perspectiva consolidării cooperării energetice regionale.
AGENDĂ MEDIA
Redăm mai jos momentele din cadrul Consiliului deschise participării mass-media.
08:20 – 08:30 Doorstep (acces permis presei acreditate): declarații la sosire ale Ministrului Energiei, Anton Anton, și ale omologilor săi din statele membre   (Intrarea C1, nivel P)
08:30 – 09:00 Handshake (oportunități foto și video): primirea de către Ministrul Energiei, Anton Anton, a omologilor săi din statele membre (Intrarea în Sala Brătianu, nivel P)
09:00 – 09:10 Tour de table – oportunități foto și video, acces doar pentru cameramanii și fotografii acreditați (Sala Brătianu)
14:30-14:45 Fotografie de familie – oportunități foto și video (Scările de la intrarea în Sala Cuza, nivel P1)
14:45- 15:15 Conferință de presă susținută de Comisarul European pentru Energie și Schimbări Climatice, Miguel Arias Cañete, și Ministrul Energiei Anton Anton; acces permis presei acreditate (Sala Nicolae Iorga, nivel P)
ACREDITARE
Accesul jurnaliștilor la reuniunea informală a miniștrilor responsabili de domeniul Energiei se face exclusiv în baza acreditării de presă, care se realizează la Palatul Parlamentului – Centrul de Acreditare al Președinției României la Consiliul UE, situat la intrarea S2 (București, Str. Izvor, nr. 2-4), între orele 7.30 -17.00.
CENTRUL DE PRESĂ
Pe perioada desfășurării Consiliului Informal Energie jurnaliștii au acces în cadrul Centrul de presă din Palatul Parlamentului, sala Iuliu Maniu, nivel P.
ORE DE FUNCȚIONARE
08:00 – 20:00
Reuniunile informale ale miniştrilor constituie o practică uzuală a fiecărei Preşedinţii la Consiliul Uniunii Europene, cu scopul de a asigura cadrul adecvat unei reflecţii comune şi al unui schimb de opinii pe teme de interes la nivel european şi internaţional.