27 septembrie 2018

27 septembrie 2018 – România, un partener pentru Republica Kazahstan în Europa de Est

România, un partener pentru Republica Kazahstan în Europa de Est
 
Secretarul de stat Robert Tudorache conduce o delegație a Ministerului Energiei în Kazahstan în perioada 24-29 septembrie 2018 în vederEa participării la lucrările Comisiei Mixte româno-kazahe de colaborare economică și tehnico-științifică, ale Forumului de Afaceri Kazahstan – România de la Astana, ale Conferinței și Expoziției Internaționale de petrol și gaze KIOGE 2018 și ale Forumului de Afaceri pe sectorul de petrol și gaze de la Almaty. Din delegație fac parte și reprezentanți ai unor companii energetice din România.
Până acum, delegația română a avut întâlniri cu Kanat Bozumbayev, ministrul Energiei din Republica Kazahstan, cu Roman Vasilenko, ministrul adjunct al Afacerilor Externe, cu Jenis Kasymbek, ministrul Investițiilor și Dezvoltării și cu Bagdat Telebay, directorul Camerei Antreprenorilor din Almaty.
În cadrul sesiunii plenare a Conferinței Internaționale KIOGE 2018, secretarul de stat Robert Tudorache a subliniat deschiderea pentru valorificarea oportunităților de cooperare în domeniul energetic cu Republica Kazahstan, pe fondul interesului României și al statelor din Uniunea Europeană, în general, față de potențialul energetic al Republicii Kazahstan și al regiunii Asiei Centrale în ansamblu.
”România poate reprezenta o poartă de acces a resurselor energetice semnificative ale Republicii Kazahstan, cel mai mare producător de petrol din Asia Centrală, către piața Uniunii Europene. Interesul companiilor româneşti din industria petrolieră şi a serviciilor conexe de a exporta echipamente specifice pentru activităţile din acest sector, precum şi de a dezvolta parteneriate cu companiile kazahe, dar și interesul exprimat de partea kazahă privind intenția de a dezvolta o colaborare în domeniul nuclear, în principal în domeniul aprovizionării cu uraniu și al componentelor de combustibil nuclear, reprezintă doar câteva dintre temele abordate în cadrul discuțiilor dintre cele două părți”, declară secretarul de stat în Ministerul Energiei Robert Tudorache.