23 ianuarie 2019

23.ianuarie.2019 – Ministrul Energiei Anton Anton a prezentat obiectivele Președinției României la Consiliul UE – Bruxelles, Parlamentul European –

Ministrul Energiei Anton Anton a prezentat astăzi în plenul Comisiei ITRE din Parlamentul European prioritățile din domeniul energiei ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. 
Ministrul român a declarat de la începutul prezentării sale că: „PRES RO își va asuma rolul de mediator pe perioada acestui mandat, cu scopul de a contribui la consolidarea Uniunii Energetice, în cele două sfere integrate ale energiei și aspectelor climatice”.
 Referindu-se la consumatorii europeni, ministrul român a adăugat că viziunea PRESS RO: „plasează cetățeanul fiecărui Stat Membru în centrul eforturilor noastre comune, concentrând acțiunile asupra diversificării surselor de energie, securității aprovizionării cu energie și a politicii accesibilității prețurilor. Parlamentul European, împreună cu Comisia Europeană, desigur, sunt partenerii noștri de încredere în realizarea acestui scop”. 
Dintre obiectivele Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, ministrul Anton Anton a subliniat atenția pe care România o acorda confirmării acordurilor politice pentru dosarele aferente Pachetului Energie Curată dar și acțiunii constructive pentru negocierea Directivei Gaze Naturale. 
Totodată, Președinția României la Consiliul Uniunii Europene va avansa recentele propuneri legislative precum Regulamentul privind etichetarea pneurilor și Adaptarea  Directivei privind eficiența energetică și a Regulamentului privind guvernanța energetică în contextul Brexit. 
De asemenea, ministrul Anton Anton a adus în discuție și Regulamentul privind Mecanismul de Interconectare a Europei spunând că: ”obiectivul nostru este de a realiza cât mai multe progrese cu putință în negocierile inter-instituționale pe marginea acestui dosar”.
Cât privește Comunitatea Energiei, ministrul Anton Anton a declarat că: „aceasta este una dintre istoriile de succes ale politicii externe europene în domeniul energiei. România este membru fondator al Comunității Energie, din 2005-2006, înainte de a adera la Uniunea Europeană. Astfel, Președinția română speră să finalizeze cât mai curând negocierile în vederea amendării Tratatului Comunității Energiei pentru a realiza o etapă importantă în ceea ce privește funcționarea pieței și securitatea aprovizionării cu energie”.
În ceea ce privește dosarele referitoare la dezafectarea centralelor nucleare, ministrul Anton Anton a subliniat faptul că „programele de dezafectare reprezintă una dintre prioritățile PRES RO, pentru o Europă mai sigură, consolidând securitatea nucleară și contribuind la siguranța cetățenilor europeni și a mediului”.