20 septembrie 2018

20 septembrie 2018 – Ministerul Energiei a finalizat proiectul de Strategie energetică a României

Ministerul Energiei a finalizat proiectul de Strategie energetică a României
 
Ministerul Energiei a publicat astăzi, 20 septembrie, 2018, proiectul de Strategie energetică a României pentru perioada 2018-2030, cu perspective până în 2050. Proitectul a fost elaborat de un grup de lucru din care au făcut parte reprezentanți ai Ministerului Energiei, ANRE, ANRM, companii energetice, Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei și ai Academiei Române.
Strategia energetică tratează problematici actuale și globale și proiectează evoluția sectorului energetic românesc din perspectiva a opt obiective strategice:

  1. Energie curată și eficiență energetică;
  2. Asigurarea accesului la energie electrică și termică pentru toți consumatorii;
  3. Protecția consumatorului vulnerabil și reducerea sărăciei energetice;
  4. Piețe de energie competitive, baza unei economii competitive;
  5. Modernizarea sistemului de guvernanță energetică;
  6. Creșterea calității învățământului în domeniul energiei și formarea continuă a resursei umane;
  7. România – furnizor regional de securitate energetică;
  8. Creșterea aportului energetic al României pe piețele regionale și europene prin valorificarea resurselor energetice primare naționale.

Documentul se înscrie în viziunea europeană privind evoluția sectorului energetic național. În acest sens, strategia definește programul de investiții strategice în sectorul energetic românesc și măsuri și acțiuni pentru atingerea obiectivelor menționate.
”Astăzi este un moment important, nu doar pentru sectorul energetic românesc, dar și pentru toți românii, pentru că ei vor fi principalii beneficiari ai implementării măsurilor din strategia energetică. Ne dorim o creștere a sectorului energetic national și ne dorim să începem să jucăm puternic la nivel regional. De aceea, strategia nu este doar un document speculativ sau pur teoretic. Documentul vine cu obiective concrete, cu direcții clare și cu metode prin care România își va crește rolul în regiune. Dincolo de asta, am atins un punct critic și ignorat în ultimii ani: nevoia de a avea și în viitor profesioniști în sectorul energetic. Nu este suficient să investim în noi capacități de producție dacă nu ne asigurăm că vom avea și personalul calificat care să le opereze”, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton.