4 septembrie 2018

04-09-2018 – HOTĂRÂRE DE GUVERN PENTRU ACTIVAREA TEMPORARĂ A DEPOZITULUI DE CĂRBUNE DE LA CARIERA ROȘIA

HOTĂRÂRE DE GUVERN PENTRU ACTIVAREA TEMPORARĂ A DEPOZITULUI DE CĂRBUNE DE LA CARIERA ROȘIA
 
In Monitorul Oficial nr.753/31.08.2018 a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 664/29.08.2018 privind aprobarea unor masuri pentru realizarea stocurilor de siguranta ale sistemului electroenergetic national in ceea ce priveste combustibilul lignit, prin care s-a aprobat activarea si utilizarea partiala a depozitului Rosia, din cadrul Exploatarii Miniere de Cariera Rovinari din cadrul Societatii Complexul Energetic Oltenia – S.A., incepand cu data de 1 septembrie 2018 si pana la data de 15 martie 2019.
Conform prevederilor legislatiei in vigoare, in data de 31.08.2018, CE Oltenia a notificat Agentia de Protectie a Mediului Gorj si Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Gorj despre publicarea HG nr.664/29.08.2018 in Monitorul Oficial. Redeschiderea pentru o perioada determinata a vechiului depozit de la Cariera Rosia reprezinta o necesitate din motive care ţin de siguranta energetica nationala. Depozitul va asigura stocul de carbune necesar functionarii SE Rovinari cu 3 grupuri energetice in perioada de iarna.
CE Oltenia a realizat o serie de masuri de protectie a factorilor de mediu in zona depozitului vechi de la Cariera Rosia, precum:
– montarea de panouri fonoabsorbante cu o inaltime de peste 4 m, pe o lungime de cca 900 m;
– carcasarea punctelor de deversare;
– inlocuirea rolelor uzate pentru diminuarea nivelului de zgomot.
Pentru perioada utilizarii depozitului vechi in acest an, vor fi intreprinse masuri suplimentare:
– eliminarea concasorului din fluxul tehnologic existent pentru diminuarea zgomotului si prafului;
– etansarea buncarilor de preluare/deversare carbune;
– montarea instalatiilor de umectare in zona buncarilor;
– asigurarea de autospeciale pentru umectarea carbunelui in timpul procesului de haldare si incarcare.
Influenta asupra mediului inconjurator a Carierei Rosia este monitorizata de catre o firma acreditata RENAR, conform actului de reglementare al activitatii, care efectueaza masuratori lunare ale nivelului de zgomot si pulberi sedimentabile. De asemenea, CE Oltenia va efectua monitorizari ale nivelului de zgomot si particulelor in suspensie, cu aparatura din dotare.
Functionarea depozitului vechi de carbune de la EMC Rosia, in perioada de toamna – iarna a anului trecut, a fost monitorizata de Garda de Mediu si, conform notelor de constatare incheiate, nu au fost depasite limitele de praf impuse de legislatia in vigoare. Rapoartele si buletinele de analize exista in arhiva Departamentului Protectia Mediului al CE Oltenia, putand fi puse la dispozitia celor interesati.