16 noiembrie 2017

România la Summit-ul Internațional „HYDROPOWER BALKANS”

O delgație a României condusă de Secretarul de Stat din Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu, participă în aceste zile la Summit-ul Internațional „Hydropower Balkans”, eveniment găzduit de capitala Republicii Muntenegru, Podgorica.
La eveniment participă oficiali din Albania, Bulgaria, Croația, Macedonia, Slovenia, Serbia, Kosovo, Muntenegru, precum și reprezentanți ai unor companii – operatori, investitori, consultanți – din peste cincisprezece țări ale lumii.
Prima zi a lucrărilor a fost dedicată vizitării a două obiective de investiții din țara vecină, Albania. Mai întâi, hidrocentrala de la Ashta, cu o putere instalată de 24 MW, realizată după o schemă inovativă, numărând nu mai puțin de 45 de turbine cu o putere instalată de 0,5 MW fiecare. A urmat apoi hidrocentrala de la Vau i Dejës construită în anii ’70 cu tehnologie chineză, având o putere instalată de 250 MW.
„În primul rând, aș dori să subliniez că România este un furnizor de securitate energetică în regiune. În timpul iernii trecute, în situația de criză cauzată de vremea rece, sistemul energetic românesc a fost stabil și a contribuit la stabilitatea energetică a regiunii. Și avem potențialul de a spori acest rol”, a spus Andrei Maioreanu în deschiderea alocuțiunii sale din cea de-a doua zi a evenimentului.
Secretarul de Stat român a trecut în revistă, pe scurt, câteva dintre reperele istoriei și prezentului hidroenergeticii românești, subliniind importanța domeniului în viitoarea Strategie Energetică a României. „România se bucură de un mix energetic echilibrat și diversificat. Beneficiem de importante resurse energetice interne, cum ar fi petrolul, gazele naturale și cărbunele. Avem potențial hidroenergetic semnificativ și rezerve de uraniu pentru centralele nucleare. Viziunea strategiei este de a crește sectorul energetic în condiții de sustenabilitate. Creștere înseamnă construirea de noi capacități, dar și retehnologizarea și modernizarea capacităților existente de producție, transport și distribuție a energiei” a declarat Andrei Maioreanu.
Referindu-se la Hidroelectrica SA, Andrei Maioreanu a subliniat rolul strategic al companiei românești și a vorbit despre pregătirea listării pe Bursa de Valori a 10% din acțiunile companiei.
„Luăm în considerare consolidarea parteneriatelor regionale, reunind obiectivul de cooperare regională cu cel privind elaborarea și implementarea proiectelor strategice pentru România”, a adăugat Andrei Maioreanu, subliniind, în încheierea intervenției sale, faptul că România este un pilon de stabilitate în această parte a Europei și un important contributor la arhitectura securității energetice în regiune.
Delegația României a fost alcătuită de reprezentanți ai Ministerului Energiei și ai companiei Hidroelectrica SA.