10 noiembrie 2017

ROMÂNIA ARE ASIGURATE STOCURILE DE GAZE NATURALE PENTRU IARNĂ

București, 9 noiembrie 2017 – Ministerul Economiei a găzduit o întâlnire, coordonată de premierul Mihai Tudose, referitoare la pregătirile privind Programul de iarnă, în domeniul energiei. La reuniune au fost prezenți ministrul Economiei, Gheorghe Șimon, ministrul Energiei, Toma Petcu, președintele ANRE, Dumitru Chiriță și conducerile companiilor și instituțiilor din domeniul energiei.
Referitor la aprovizionarea cu gaze naturale, în sezonul rece, participanții la reuniune au ajuns la următoarele concluzii:
• Livrarea gazelor naturale către clienți este și va fi asigurată normal de către furnizorii licențiați ANRE, conform normelor și datelor publice. ANRE a stabilit un nivel de stocuri minime obligatorii, pentru fiecare operator din piață, conform cu istoricul vânzărilor. Acest stoc minim de iarnă (1,76 mld.mc pentru 2017) este mai mare cu 1,6% față de cel din iarna anului 2016.
• Romgaz, principalul producător intern de gaze naturale, a menționat că, în 2017 a înmagazinat peste dublul stocurilor la care era obligat.
• Principalii operatori privați au depășit, de asemenea, cantitățile obligatorii de depozitat, conform cerințelor ANRE.
• Pentru iarna 2016-2017 s-au înmagazinat 2,3 mld. mc, din care au fost utilizate doar 1,8 mld. mc. Totalul gazelor stocate pentru iarna 2017-2018 este de 2,2 mld.mc.
Referitor la importuri precizăm că acestea sunt o practică obișnuită, în sezonul rece, în toate statele UE. În România, media importurilor, în ultimii ani, a fost de sub 10% din consum, țara noastră având unul dintre cel mai reduse grade de dependență față de sursele externe de aprovizionare.
Participanții la reuniune au stabilit întâlniri săptămânale ale Comandamentului de iarnă, pentru monitorizarea, împreună cu ANRE, a respectării prevederilor din programul de iarnă, de către operatorii din piață. În plus, Comandamentul are prevăzute soluții pentru situațiile de risc în privința securității în aprovizionare, prin planurile de alimentare cu gaze naturale în situații de urgență și de măsuri preventive, ce vor intra în vigoare odată cu începerea Programului de iarnă.
Ca urmare, aprovizionarea cu gazele naturale necesare consumatorilor, în această iarnă, va fi asigurată, în condiții normale și cu respectarea standardelor tehnice, conform programului stabilit de Guvernul României.