12 cercetători români din 7 institute de cercetare din domeniul energiei și 2 centre universitare au participat, în perioada 18-22 octombrie 2016, la o vizită de studiu la instituții similare din Oslo și Trondheim (Norvegia). Vizita a fost organizată de Ministerul Energiei, în parteneriat cu Innovation Norway, companie din cadrul Ministerului Comerțului, Industriei și Pescuitului din Norvegia. Proiectul, inițiat de Ministerul Energiei, pentru susținerea cercetării românești în domeniul energiei, a fost finanțat prin Fondul pentru Relații Bilaterale, Programul R001 – Asistență Tehnică și Fonduri Bilaterale la Nivel Național 2009-2014.
Obiectivul principal al vizitei în Norvegia a fost facilitarea schimbului de experiență între experții români și cei norvegieni, precum și stabilirea unui parteneriat pe termen lung între cercetătorii celor două state în ceea ce privește identificarea unor posibilități de finanțare din granturile norvegiene si SEE 2014-2021 pentru proiecte de cercetare.
„Cercetarea în domeniul energetic a fost ignorată în ultimii ani, iar acest lucru s-a resimțit în sector. Sper ca prin această vizită, pentru care Ministerul Energiei a atras finanțare norvegiană, am reușit să le deschidem o ușă institutelor de cercetare, unele dintre ele aflate într-o situație financiară delicată, către o cooperare bilaterală viitoare cu partenerii norvegieni, atât în ceea ce privește zona de identificare a posibilităților de finanțare pentru anumite proiecte, cât și facilitarea unui schimb de experiență între specialiștii din cele două state partenere. Am pornit programul de cercetare al Ministerului Energiei cu un parteneriat extrem de important cu omologii noștri din Norvegia. Sper că acești primi pași să se concretizeze în proiecte importante care să se desfășoare pe termen mediu și lung”, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
Unul dintre cele mai importante proiecte din cadrul parteneriatului cu Norvegia, discutat, de asemenea, în cadrul vizitei este electrificarea a 10.000 de case fără acces la rețeaua de electricitate, din totalul de circa 100.000 câte sunt în România. „Proiectul de electrificare a 10.000 de locuințe din România care nu au în acest moment acces la alimentarea cu electricitate rămâne unul dintre cele mai importante proiecte desfășurate împreună cu partenerii norvegieni. O soluție integrată și funcțională ar putea schimba în bine viața a zeci de mii de români și ne-ar oferi o privire complet diferită asupra a ceea ce ar însemna independența energetică pentru viața de zi cu zi”, a adăugat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
Pe parcursul celor 3 zile cercetătorii români au participat la un număr important de ateliere și seminarii la cele mai importante instituții științifice din domeniul energiei atât din Oslo (ASPLAN VIAK AS, Clusterul OREE, Lillestrom Science Park, Institute for Energy Technology Consiliul de Cercetare al Norvegiei), cât și din Trondheim (Universitatea Tehnică, Centrul de Cercetare Energetică SINTEFF, Centrul Național al Energiei Hidro, Centrul pentru Tehnologia Petrolului, Laboratoarele Rainpower).
Din delegația cercetătorilor români au făcut parte reprezentanți ai: RATEN, ICPE, ICPE-CA, ICPE-ACTEL, ISPH, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului Bucureşti, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice – Râmnicu Vâlcea, ai Universității Tehnice Cluj-Napoca și ai Universității Politehnice București.
Biroul de Comunicare Publică și Relații Publice