20 februarie 2019

Secretarul de Stat Iulian-Robert Tudorache participă în aceste zile, alături de reprezentanți ai companiilor Transgaz, Romgaz și Depogaz Ploiești, la cea de-a cincea Reuniune a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze.

Secretarul de Stat Iulian-Robert Tudorache participă în aceste zile, alături de reprezentanți ai companiilor Transgaz, Romgaz și Depogaz Ploiești, la cea de-a cincea Reuniune a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze.
Este deja a doua participare a României la acest eveniment, care se desfășoară anual în Republica Azerbaidjan, la Baku.
Și această ediție a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze s-a bucurat de prezența E.S. Ilham Aliyev, președintele Republicii Azerbaidjan, a Comisarului European Günther Oettingher, a miniștrilor energiei din țările membre ale Coridorului Sudic și a reprezentanților a numeroase instituții financiare care sprijină implementarea acestui proiect.
Proiectul Coridorului Sudic de gaze a înregistrat progrese semnificative de la ultima reuniune, prin inaugurarea sa oficială, la Baku, în data de 29 mai 2018, odată cu finalizarea lucrărilor de extindere la terminalul de la Sangachal și prin inaugurarea gazoductului TANAP pe teritoriul Turciei, la Eskishehir, în data de 12 iunie 2018.
Anul trecut, la prima participare a țării noastre la această reuniune, România a subliniat angajamentul de a se implica în mod concret în implementarea proiectului Coridorului Sudic, prin adăugarea de noi elemente de infrastructură care să dezvolte interconectivitatea energetică dintre Coridorul Sudic de gaze și Europa de Est și Centrală, cum sunt Interconectorul dintre România și Bulgaria și gazoductul BRUA. Interconectorul dintre România și Bulgaria, precum și gazoductul BRUA, au o relevanță deosebită la nivel regional, asigurând posibilitatea integrării surselor de gaze naturale din bazinul Caspic, Mediteraneean, Orientul Mijlociu, Asia Centrală etc. cu piețele din centrul și vestul Europei, după finalizarea proiectelor de infrastructură de transport gaze naturale din cadrul Coridorului Sudic.
În intervenția sa, Secretarul de Stat Iulian – Robert Tudorache a transmis membrilor Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze sprijinul constant al României pentru implementarea acestui proiect și pentru planurile sale de extindere. În continuarea demersurilor de anul trecut, România a propus la această Reuniune a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze evaluarea interesului de semnare a unui Memorandum de Înțelegere pentru analizarea oportunităților de utilizare a infrastructurii de transport oferită de Interconectorul RO-BG și gazoductul BRUA, în etapele viitoare de extindere a Coridorului Sudic de gaze:
„Am dori să propunem evaluarea interesului de semnare a unui Memorandum de Înțelegere pentru explorarea oportunităților de utilizare a infrastructurii de transport oferită de Interconectorul RO-BG și conducta BRUA, în etapele viitoare de extindere a Coridorului Sudic. Punerea în practică a acestei inițiative ar putea avea un impact pozitiv pentru multe țări din regiune, având potențialul de a spori securitatea energetică regională, de a diversifica sursele și rutele de aprovizionare cu energie și de a reduce vulnerabilitățile energetice. Considerăm că această inițiativă este în armonie cu interesele extinderii infrastructurii Coridorului Sudic în Balcani și Europa Centrală și are potențialul de a asigura o infrastructură de transport sigură și eficientă.”
La finalul reuniunii, Secretarul de Stat Iulian – Robert Tudorache a semnat, alături de ceilalți participanți, textul Declarației Ministeriale a celei de-a cincea Reuniuni a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze.