17 martie 2016

Secretarul de Stat din Ministerul Energiei, Cristian Bușu, s-a întâlnit cu Li Yong, director general UNIDO

Secretarul de Stat din Ministerul Energiei, Cristian Bușu, s-a întâlnit cu Li Yong, director general al Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO), miercuri, 16 martie, la sediul Ministerului. Venirea delegației UNIDO în România a constituit o premieră, iar întâlnirea a avut ca teme centrale promovarea utilizării energiilor verzi, securitatea aprovizionării cu energie și stocarea energetică în depozite sustenabile.
„Consider că România este o țară care ar putea fi parte a acestui grup. Aș dori să avem o participare activă din partea voastră”, a afirmat Li Yong.

Directorul general UNIDO a menționat că energia este unul dintre obiectivele prioritare ale Organizației. Pe lângă creșterea ponderii energiei din surse regenerabile, eficiența energetică constituie un alt aspect esențial.
Cristian Bușu a subliniat importanța finalizării Strategiei Energetice Naționale până la încheierea mandatului, ca fiind unul dintre obiectivele principale ale Ministerului Energiei. Strategia Energetică Națională se află în faza de analiză, iar acuratețea datelor colectate este esențială. Demnitarul a detaliat procesul, spunând că în acesta sunt implicați nu numai echipa ministerială, dar și sectorul privat sau Legislativul. Gestionarea eficientă a proiectului, îndrumarea atentă și noi legi în sectorul energetic reprezintă elemente fundamentale pentru îndeplinirea obiectivului.
„Apreciez Strategia voastră. Strategia României este un exemplu pentru alte state în curs de dezvoltare”, a afirmat Li Yong
Li Yong a adus în discuție subiectul energiei din surse regenerabile, capitol la care România deja și-a atins target-ul stabilit, cu 3 ani înainte de termen.
„România și-a stabilit drept obiectiv o pondere a energiei din surse regenerabile de 24%, pentru anul 2018. Astăzi, România a atins deja pragul de 27%”, a afirmat Cristian Bușu.
Secretarul de Stat, Cristian Bușu, a vorbit despre necesitatea stocării energiei din surse regenerabile într-un mod sustenabil, în contextul dificultăților pe care România le întâmpină din cauza infrastructurii și a condițiilor meteo neprielnice din timpul iernii.
România își propune să urmeze linia conosolidată la nivelul Uniunii Europene de sprijinire a acțiunilor UNIDO și promovare a unor politici de dezvoltare industrială sustenabilă.
Li Yong, directorul general UNIDO, i-a lansat o invitație lui Cristian Bușu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, la evenimentele pe care Organizația le va desfășura în viitor. Prima conferință se numește Green Industry Conference (a 4-a ediție) și va avea loc în iunie, în Coreea de Sud. Cea de a doua conferință poartă denumirea de The Vienna Energy Forum și va avea loc în 2017, marcând 50 de ani de la instituirea formală a Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială, ca instituție independentă cu sediul la Viena.