29 martie 2016

Secretarul de Stat Cristian Bușu s-a întâlnit cu Panos Skourletis, ministrul Mediului și Energiei din Grecia

Cristian Bușu, Secretar de Stat din Ministerul Energiei, s-a întâlnit luni, 28 martie, cu Panos Skourletis, ministrul grec al Mediului și Energiei, în cadrul unor consultări pe teme actuale în domeniul securității energetice, ce au avut loc la Atena. Din delegația română, condusă de Secretarul de Stat Cristian Bușu, au făcut parte și Diana Codău, consilier personal al ministrului Energiei, și Cornel Zeveleanu, director-adjunct al Direcției Generală Țiței și Gaze Naturale din cadrul Ministerului Energiei.

În cadrul întâlnirii, demnitarul român a abordat teme de cooperare în sectorul energetic alături de Panos Skourletis, ministrul grec al Mediului și Energiei. La discuții a participat și Giorgos Tsipras, Secretar General pentru relații economice internaționale din Ministerul Afacerilor Externe din Grecia.

Consultările au vizat teme de cooperare româno-elenă în sectorul energetic, precum: coridorul vertical și legătura cu BRUA, situația proiectelor regionale de transport al gazelor naturale, inclusiv LNG, dezvoltarea pieței de energie electrică în regiune, poziționarea celor două state față de dezvoltarea resurselor din Estul Mediteranei, dar și perspectivele de atragere a acestora către piața UE.
Discuțiile au fost benefice în contextul reconfigurării infrastructurii de transport al gazelor în regiune și anunțului de noi proiecte de infrastructură, precum cele inițiate de Gazprom, care s-ar putea afla în contradicție cu interesele României.
Dinamizarea colaborării româno-elene de la nivelul autorităților publice centrale cu atribuții în sectorul gazelor naturale din România și Grecia este una oportună și necesară, având ca premiză relația bilaterală româno-elenă ce se desfășoară în domeniul energetic și cu predilecție în sectorul gazelor naturale. Schimbul de informații și de opinii între partea română și cea elenă reprezintă o soluție viabilă pentru abordarea problematicilor vizate într-o manieră constructivă și cu beneficii de ambele părți.