2 iunie 2016

Secretarul de Stat Cristian Bușu participă la Wroclav Global Forum 2016

Secretarul de Stat Cristian Bușu participă zilele acestea la Wroclav Global Forum 2016, eveniment organizat de Atlantic Council, Institutul Polonez de Afaceri Internaționale și Wroclaw The Meeting Place la Wroclav, în Polonia, în perioada 2-3 iunie. Demnitarul a avut o contribuție directă în cadrul Energy Business Leadership Dialogues, joi 2 iunie, ora 10:00, și va participa la activitățile ce se desfășoară pe durata Forumului.

Dezbaterea la care a participat Secretarul de Stat Cristian Bușu joi, 2 iunie, de la ora 10.00, a fost moderată de Richard Morningstar, director fondator şi preşedinte la Global Energy Center, în cadrul Atlantic Council, și s-a concentrat asupra viitorului piețelor globale de energie și în particular pe sustenabilitatea trecerii de la producerea energiei din cărbune, la utilizarea resurselor alternative atât la nivelul Poloniei, precum și în orice alt stat european. Discuția a luat în considerare, de asemenea, impactul extins al schimbării infrastructurii și tehnologiei, precum și reglementarea privind industria energetică europeană.

Cărbunele a jucat și va continua să joace în viitorul apropiat un rol important în mixul energetic românesc. În acest moment, aproximativ 30% din energia electrică din România este produsă în centrale pe bază de lignit și de huilă. Suntem, totodată, și un mare producător european de lignit. Cu toate acestea, intensitatea energetică pe unitate de energie electrică produsă este apropiată de media europeană, arătând că un mix diversificat și echilibrat energetic, care include surse regenerabile de energie, dar, de asemenea, cărbunele, poate constitui baza pentru un model sustenabil. În vremuri dificile pentru sistemul nostru energetic, reziliența și stabilitatea cărbunelui în calitate de combustibil de bază ne-a ajutat să ne menținem poziția privilegiată în Europa în ceea ce privește securitatea energetică și, de asemenea, contribuie la stabilitatea regională”, a declarat Secretarul de Stat Cristian Bușu.
De asemenea, demnitarul român a salutat inițiativa Poloniei cu privire la acest subiect foarte important în dezbaterea politică europeană, exprimând dorința României de a se alătura în explorarea de strategii pragmatice pentru viitorul cărbunelui, atât la nivel regional, cât și în Europa în general.
Sugerăm crearea unui format regional sau chiar la nivel european pentru a discuta oportunitățile de producție a energiei pe bază de cărbune în Uniunea Europeană, similar cu ceea ce este în prezent CESEC pentru sectorul gazelor naturale. România va contribui cu plăcere la convocarea unui astfel de grup de state care împărtășesc aceleași valori”, a mai declarat Cristian Bușu în cadrul Energy Business Leadership Dialogues.
Reprezentarea Ministerului Energiei la acest eveniment este oportună în contextul în care procesul de elaborare a Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, a încheiat de curând o etapă majoră – analiza calitativă a sistemului energetic național. Este benefică prezentarea și dezbaterea rezultatelor acestei etape, care sunt produsul implicării unui larg colectiv de experți de vârf ai energiei din România. Evenimentul constituie, astfel, o bună ocazie de a face cunoscute la nivel european, constrângerile sistemice și opțiunile strategice ale sectorului energetic românesc, în orizontul de timp al noii strategii energetice. De asemenea, este importantă pentru sectorul energetic românesc participarea activă la elaborarea unui model sustenabil de producere a energiei din cărbune.
România este în prezent implicată în procesul de revizuire a strategiei sale energetice naționale. Noi am inaugurat un sistem de consultare publică fără precedent, în care peste 300 de specialiști din diverse entități (mediu academic, mediu de afaceri, societatea civilă, asociații profesionale) au contribuit în mod voluntar la o serie de documente foarte solide, care oferă o imagine clară a stadiului în care se află România în acest moment, din perspectiva politicilor energetice și a oportunităților de dezvoltare pe care le avem. Fără îndoială, ca un ultim obiectiv, noi trebuie să ne angajăm în tranziția către un sistem energetic cu emisii reduse de carbon. Cu toate acestea, consensul general în cadrul consultărilor a fost că pașii pe care trebuie să îi facem în această direcție trebuie să fie echilibrați față de alte trei obiective foarte importante: securitate, accesibilitate și competitivitate. Producția de energie pe bază de cărbune poate juca un rol foarte important în a menține acest echilibru”, a spus demnitarul român.
Wroclav  Global Forum este principala conferința transatlantică din Polonia, reunind entități importante atât din domeniul guvernamental, cât și din mediul de afaceri, și abordează teme de discuție axate pe valorile transatlantice de bază ale democrației, prosperității și securității. La evenimentul de anul acesta participă reprezentanți ai Guvernului Polonez (Cancelaria Primului Ministru, Ministerul Afacerilor Externe), reprezentanți ai Global Energy Center și ai Atlantic Council, precum și alți specialiși, experți și lideri ai guvernelor, mediului de afaceri, mass-media și ai societății civile.