20 noiembrie 2023

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, anunță vești bune pentru românii care nu au repartitoare montate

Vești bune pentru românii care nu au repartitoare montate! Parlamentul inițiază prelungirea termenului de montare obligatorie a repartitoarelor de căldură până la 31 decembrie 2024 și prevede posibilitatea acordării unui sprijin financiar din Fondul pentru Modernizare pentru consumatorii vulnerabili 

Un grup de deputați și senatori PNL, PSD și UDMR a depus astăzi un proiect de Lege privind prelungirea termenului de montare a repartitoarelor de căldură până la 31 decembrie 2024 pentru a oferi românilor posibilitatea reală de a implementa măsurile necesare de economisire a energiei. Co-inițiatorii sunt Sebastian Burduja, Roberta Anastase, Toma Petcu, Bende Sandor, Lorand Antal, Daniel Zamfir și Radu Popa.

Prin OUG nr. 130/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică se instituie obligația de montare până la 31 decembrie 2023, în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, a unor sisteme de măsurare pentru individualizarea consumurilor de energie la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit. Inițiatorii propun o măsură legislativă care reglementează măsurile necesare pentru a oferi un sprijin temporar în anul 2024 categoriilor de persoane vulnerabile, ce nu dispun de resursele financiare, pentru acoperirea costului aferent achiziției și montării de repartitoare.

În România, aproximativ un milion de locuințe încă sunt conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, iar jumătate dintre acestea se găsesc în cele șase sectoare ale capitalei. În București, 275.000 de apartamente nu au încă instalate astfel de sisteme. În actualul context, accentuarea crizei energetice afectează în mod semnificativ cetățenii vulnerabili, sporind riscul de sărăcie energetică și având un impact semnificativ asupra calității vieții. Pentru a contracara această situație, este necesară adoptarea unor măsuri care să ofere sprijin populației vulnerabile în compensarea costurilor legate de achiziția și instalarea unor sisteme tehnice pentru măsurarea consumurilor individuale de energie termică în clădiri de tip condominiu conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice.

Se încadrează în categoria persoanelor și familiilor vulnerabile acelea cu un venit lunar sub 2.000 de lei pe membru de familie, alături de îndeplinirea condițiilor legate de vârstă și capacitate de muncă, dar și persoanele care sunt în risc de a-și pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situații de boală și/sau dizabilitate. Pragul de vârstă relevant pentru această evaluare este stabilit la 60 de ani, astfel încât toate criteriile de vulnerabilitate sunt îndeplinite pentru a identifica o persoană sau o familie în situație de risc de sărăcie și a le oferi sprijin financiar din fonduri publice.

Bugetul măsurii pentru acordarea sprijinului necesar populației vulnerabile pentru compensarea costului aferent achiziției și montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică acordată prin intermediul cardurilor de energie ar urma să fie de 375.000 mii lei, susținut din Fondul pentru Modernizare. Dat fiind faptul că obligația de instalare a contoarelor derivă din obiectivele Uniunii Europene privind eficiența energetică, măsurile de sprijin destinate respectării acestei cerințe se aliniază cu funcția cheie a Fondului pentru Modernizare. Acesta reprezintă un instrument esențial în promovarea eficienței energetice și modernizarea sistemelor energetice.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei și co-inițiator al proiectului de lege: “Avem această obligativitate stabilită la nivel european. În același timp, prioritatea noastră zero este interesul cetățeanului român. Știm că există o retincență mare, inclusiv din cauza costurilor pe care montarea de repartitoare o presupune. Pentru prima dată, acordăm derogarea de la termenul pentru montare până la final de 2024 și avem o schemă de sprijin a consumatorilor vulnerabili, finanțată din Fondul pentru Modernizare. Răspundem astfel așteptărilor a sute de mii de români, inclusiv peste 200.000 de bucureșteni, care pe bună dreptate se temeau de posibile amenzi. Mă bucur în mod special că această inițiativă este susținută și de colegi parlamentari de la alte partide.”