4 decembrie 2023

Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, anunță o investiție importantă pentru bucureșteni: “CET Titan este prima investiție majoră după 15 ani, iar pentru bucureștenii din Titan și Pantelimon va însemna un serviciu public de termoficare mai ieftin și mai modern”

Centrala de cogenerare CET Titan intră în linie dreaptă. Titan Power SA este firma responsabilă pentru implementarea proiectului „Centralei electrice de termoficare în cogenerare de înaltă eficiență” pe terenul CET Titan București, având o capacitate instalată de până la 50 de MWe.

Această centrală va fi echipată cu cinci grupuri motor-generator, care vor utiliza atât gaz metan, cât și amestecuri cu hidrogen, oferind astfel cea mai modernă și automatizată soluție pentru sistemul de termoficare din Capitală.

Pentru proiectul „Centralei electrice de termoficare în cogenerare de înaltă eficiență” au fost deja parcurse etapele: Studiu de Fezabilitate, Studiul de Racordare la RED, obținerea tuturor avizelor conform Certificatului de Urbanism (CU), inclusiv Acordul Tehnic de Racordare (ATR) pentru conectarea la rețea.

Titan Power a demarat acum faza de autorizare a lucrărilor de demolare și construcție în vederea pregătirii pentru achiziționarea lucrărilor la Centrala Electrică de Termoficare – CET Titan București.

Sebastian Burduja, Ministrul Energiei: „Este prima investiție majoră din ultimii 15 ani pentru producerea agentului termic în București. Anul viitor se împlinesc 10 ani de cât fostul CET din Titan a fost tăiat la fier vechi. Acum venim cu un proiect modern, la cele mai noi standarde, care va furniza căldură și apă caldă pentru cartierele Titan și Pantelimon, dar și energie electrică. Asta înseamnă îmbunătățirea serviciului public de termoficare pentru Capitală.

Încă de la începutul mandatului meu de ministru, am dinamizat investițiile care țin de Ministerul Energiei, inclusiv pentru București. Prin ceea ce facem la Titan Power și la Elcen, companii din portofoliul Ministerului Energiei, prioritizăm confortul bucureștenilor, la nivelul unei Capitale europene din 2023. Nu este însă suficient, iar efectele se vor simți mai ales atunci când Primăria Generală va reabilita cu adevărat sistemul de conducte prin care agentul termic ajunge efectiv în casele bucureștenilor. Încă avem pierderi imense în sistem, peste 1500 de tone de apă fierbinte în fiecare oră, ceea ce înseamnă costuri mari la întreținere pentru cetățenii Capitalei. Din păcate, doar 2km de rețea au fost reabilitați pe fonduri europene în ultimii trei ani de zile — o mare dezamăgire.

Lucrăm și la alte proiecte la Ministerul Energiei și ELCEN, inclusiv folosirea energiei geotermale pentru sistemul de termoficare al Bucureștiului. Dacă Oradea a reușit să facă asta, trebuie să reușim și noi, cu toate resursele aflate la dispoziție.”

Imediat după obținerea ultimelor documente necesare (Autorizație de Desființare / Autorizație de Construire), care vor fi finalizate în anul 2024, se va trece la etapa de achiziție a lucrărilor, procurarea echipamentelor, edificare, ulterior, la calificarea și obținerea Procesului-Verbal de Finalizare (PIF) a centralei. Aceste ultime etape sunt planificate pentru sfârșitul anului 2026.