21 februarie 2019

Se demarează studiul de fezabilitate pentru proiectul 200 MW Craiova – grup nou în ciclu combinat și cogenerare de înaltă eficiență folosind stocarea de gaze de la Ghercești

Se demarează studiul de fezabilitate pentru proiectul 200 MW Craiova – grup nou în ciclu combinat și cogenerare de înaltă eficiență folosind stocarea de gaze de la Ghercești

 
Ministrul Energiei, Anton Anton, s-a deplasat astăzi, 21 februarie 2019, la Craiova, pentru pregătirea demersurilor de promovare în România a unui proiect inovativ în domeniul acumulării de gaze naturale.
Proiectul implică trei elemente esențiale: centrala de la Craiova, depozitul de gaze naturale de la Ghercești și energia regenerabilă.
„Aceste trei elemente trebuie gândite integrat, pornind de la conversia centralei de la Craiova de pe cărbune, pe gaz natural. Însă inovația acestui proiect nu se referă atât la conversie, cât la faptul că vom folosi surplusul de energie eoliană pe care îl are România pentru înmagazinarea și extracția gazelor naturale din depozitul de la Ghercești. Cu o astfel de soluție, Ghercești, situat foarte aproape de centrala de la Craiova, va deveni unul dintre cele mai mari depozite de gaze din țară. Acesta este un proiect important, nu doar pentru Craiova, dar și pentru întreaga țară”, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton.
Proiectul este în faza de elaborare a studiului de fezabilitate și este estimat la o valoare de 180 de milioane de euro, sumă care acoperă conversia unui grup nou de 200 MW pe gaz în cogenerare. Finanțarea proiectului va fi asigurată în proporție de 70% prin fonduri europene și 30% prin bugetul CEO (mecanismul ETS 10C)
În cadrul discuțiilor tehnice de astăzi cu conducerea CE Oltenia, au fost analizate și noile investiții la Electrocentrala Craiova II, respectiv montarea a două cazane cu abur de 50 t/h de ultima generatie, pe gaz natural. Investiția, care va fi finalizată în aprilie 2019, este în valoare de circa 4 milioane de euro, și va asigura o parte din agentul termic necesar municipiului Craiova, respectiv rezervă pentru actualele capacități.
“Îmi doresc ca la Craiova să nu mai fie sincope în furnizarea agentului termic către populație. Cred că această investiție va putea asigura continuitatea livrării de energie termică, atât consumatorilor casnici, cât și industriali”, a mai spus ministrul Anton.