27 iunie 2023

România va deveni primul centru european de dezvoltare și export de tehnologie energetică nucleară proprie

Nuclearelectrica și Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) au semnat astăzi, 27 iunie 2023, la Seul, Republica Coreea, contractul de Inginerie, Procurare și Construcție (EPC) pentru finalizarea primei instalații de detritiere (CTRF) din Europa, la CNE Cernavoda.

CTRF va îndepărta tritiul din instalatie, ceea ce va duce la o protecție sporită a mediului, în deplină concordanță cu obiectivele ESG ale Nuclearelectrica și ale Europei utilizând o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, recunoscut în realizarea și promovarea de tehnologii eficiente „curate” .

Instalația de detritiere de la Cernavoda (CTRF) va fi a treia instalație de detritiere din lume și prima din Europa și va oferi României posibilitatea de a deveni un centru european pentru producția și exportul de tritiu – combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune.

*Tritiul, un izotop al hidrogenului, este produs în principal în reactoarele cu apă grea (cum ar fi CANDU). CTRF va elimina tritiul din apa grea a reactoarelor CANDU si din instalatiile de la centrala nuclearoelectrica de la Cernavoda.

Tritiul rezultat poate fi utilizat ulterior pentru viitoarele reactoare de fuziune, cum ar fi ITER devenind astfel prima sursă europeană de combustibil, folosind o tehnologie românească, în parteneriat cu Coreea.

Mai multe detalii de la Nuclearelectrica: https://www.nuclearelectrica.ro/2023/06/27/nuclearelectrica-si-korea-hydro-nuclear-power-khnp-semneaza-contractul-de-inginerie-procurare-si-constructie-epc-pentru-finalizarea-primei-instalatii-de-detritiere-din-europa-la-cne-cernavoda/